Microbubbels kunnen houdbaarheid schuim verlengen

Er is een manier gevonden om schuim tot een jaar stabiel te maken. Het gaat om producten zoals slagroom, ijs, sorbets en mousse.

De onderzoekers van Harvard Universiteit en Unilever vonden een manier om stabiele gas-vloeibare systemen te creëren met behulp van microbubbels. Normaalgezien bestaan micrometer bubbels niet langer dan een paar seconden en degraderen gas-vloeibare systemen met grotere bubbels ten koste van de kleine. Korte termijn stabilisatie kan bekomen worden door toevoeging van amfifiele molecules (molecules met zowel hydrofiele als hydrofobe eigenschappen) die de dissolutiekracht verminderen. Wanneer deze molecules kristalliseren op de gas-vloeibare interfase, zal de houdbaarheid van de individuele bubbels met een paar maanden verlengd worden.

Onderzoekers hebben die houdbaarheid weten te verlengen door gebruik van een sucrose surfactant welke een coating vormt rond de luchtbubbels. Elke bubbel had kleine hexagonale patronen op hun oppervlak welke veroorzaakt werden door het amfifiel karakter van het surfactant. De hydrofiele hoofden zitten op de buitenzijde van de bubbel, in contact met het water. De hydrofobe staarten liggen in de bubbel. Zo vormen zich waarneembare hexagonale patronen.

De microbubbels beïnvloeden niet enkel de textuur van het schuim, maar geven ook een rijke witte kleur aan het schuim. Unilever kan nog niet voorspellen wanneer er een product met deze technologie op de markt komt. Andere surfactants worden momenteel getest.

Bron

Interfacial Polygonal Nanopatterning of Stable Microbubbles. Science May 2008, 320 (5880); 1198-201. Correspondentieadres: has@seas.harvard.edu