Een ideale suikervervanger

D-psicose zou een ideale vervanger zijn voor sucrose. Het heeft immers een zoete smaak (70 % van sucrose), is gemakkelijk te verwerken en heeft goede functionele eigenschappen zoals goede geleer eigenschappen.

D-psicose is niet calorisch en heeft een lage glycemische respons. Daarnaast heeft het een hoge anti-oxidant activiteit en zou het de houdbaarheid van het product kunnen verlengen. Dit is het resultaat van de Japanse onderzoeker Yuanxia Sun van de Kagawa Universiteit.

D-psicose een waardig alternatief

Overmatig gebruik van sucrose wordt afgeraden omwille van de hoge calorieopname en hoge glycemische index. Artificiële, intense zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine en cylamaat zijn weliswaar bijna calorievrij, maar hun functie is enkel zoeten. Bijgevolg missen ze het bulkeffect van sucrose. Vandaar dat voedingsproducenten deze zoetstoffen veelal mengen met sucrose om het gewenste eindresultaat te bekomen. Daarom kan sucrose niet enkel vervangen worden door intense zoetstoffen.

Onderzoek toont aan dat D-psicose een waardig alternatief zou zijn voor de klassieke suiker.

Japanse onderzoekers van de Kagawa Universiteit onderzochten het effect van D-psicose op de schuimeigenschappen van eiwit en de kwaliteit van boterkoekjes. D-Psicose kan volgens de onderzoekers zeker gebruikt worden in beluchte voedingssystemen.

  • De schuimeigenschappen bij toevoeging van 15% van het suikergehalte gaf een duidelijke verbetering ten opzichte van een sucrose-fructose mengsel. Deze verbetering kwam nog duidelijker tot uiting bij langdurig kloppen. Het mechanisme achter deze verbetering kon evenwel nog niet achterhaald worden.
  • Er worden geen verschillen teruggevonden in de kwaliteit van koekjes wanneer sucrose voor een deel vervangen wordt door D-psicose. D-Psicose heeft wel een duidelijke positieve invloed op de niet-enzymatische bruinkleuring (maillard reactie) tijdens het verhittingsproces.
  • D-psicose in koekjes geeft een hogere antioxidant capaciteit. Er bestaat volgens het onderzoek een sterke (positieve) relatie tussen de korstkleur en de antioxidant activiteit van de koekjes. De resultaten suggereren dan ook dat toevoeging van D-psicose de bruinkleuringsreactie verbeterd en bijgevolg een sterke antioxidant activiteit geeft.

Dus D-psicose kan gebruikt worden als zoetmiddel voor functionele voeding met hoge antioxidant activiteit en lage calorie inhoud en dit door controle van de kleurverandering van het finale product.

Bronnen

  • Nutraingredients.com; Influence of a Rare Sugar, D-Psicose, on the Physicochemical and Functional Properties of an Aerated Food System Containing Egg Albumen
  • Sun, Y.; Hayakawa, S.; Ogawa, M.; Fukada, K.; Izumori, K. J. Agric. Food Chem.; 2008;ASAP Article; DOI: 10.1021/jf800050d