Innovatie zorgt voor duurzame vis op uw bord

De steeds hogere brandstofprijzen doen reders zoeken naar duurzame visserijtechnieken. Die belasten het milieu niet alleen minder, er wordt ook minder brandstof verbruikt. Het vaartuig moet zo, in tijden van hoge brandstofprijzen, dalende vangsten en quota´s een antwoord bieden op de leefbaarheidsvraag van de Vlaamse visserij. Duurzaam vissen gebeurt momenteel onder meer met bordennetten die minder over de zeebodem slepen waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Reder Willy Versluys kwam echter op het idee om bovendien een catamaran als schip in te zetten. De Petrus Pictor 0.32 is vervaardigd uit polyester en er kan gevist worden met automatische hengels, staande netten, warrelnetten of bordennetten. Die multifunctionaliteit zorgt ervoor dat de catamaran bijna altijd inzetbaar is. Door zijn gewicht en bouw verbruikt hij vooral minder brandstof. Het voordeel van de 0.32 is ook dat ze een grote werkruimte heeft en zelfs bij slecht weer stabiel is.

Reder Willy Versluys: "Ik wil aantonen dat duurzaam vissen mogelijk is en dat één boot op beide manieren kan vissen. De Petrus Pictor, die twaalf meter lang is, heeft een plat dek waardoor er gehengeld kan worden, maar ook trawlen van netten is mogelijk. Alle passieve vistechnieken zoals longlinevisserij en jiggers kunnen."

Om dit innovatieve idee te ondersteunen, werd onder begeleiding van het innovatiecentrum West-Vlaanderen een subsidieaanvraag ingediend die door het IWT werd goedgekeurd. Op die manier kon ook bijkomend onderzoek naar de vernieuwde aanpak van vissen gebeuren door het kenniscentrum ILVO en zal ook Sirris ondersteuning bieden om het dek en de werkruimte optimaal in te richten teneinde efficient op zee te kunnen werken.