Gevoel van verzadiging bespeelbaar

Via aroma’s kan er op het verzadigingsgevoel van een voedingsproduct ingespeeld worden.

In het bijzonder deze aroma’s die retronasaal, dus via de mond naar de neusholte gaan, waargenomen worden. Daarbij heeft de tijd dat een stof vrijgesteld wordt een positieve impact op het verzadigingsgevoel. In drank is deze aroma vrijzetting namelijk veel korter dan in vaste voeding.

Om aan het obesiteitsprobleem tegemoet te komen, kan de voedingsindustrie voeding met een hoog verzadigingsgevoel gaan ontwikkelen via aroma’s die op een bepaalde manier vrijgesteld worden tijdens de consumptie.

Deze resultaten werden bekomen aan het NIZO. De studie kadert in het Europees project DiOGenes (Diet, obesity and Genes – www.diogenes-eu.org). De onderzoeker, Rianne Ruijschop kreeg hiervoor zelfs de prestigieuze Unilever ‘Young Scientist Award’.

Het onderzoek van Ruijschop focust op de mogelijkheid om sensorische triggers en in het bijzonder aroma’s te gebruiken om verzadiging te verkrijgen of te verhogen. Dit is een nieuwe aanpak naar het probleem van obesitas. Om de studie uit te voeren werd een op maat gemaakte olfactometer ontwikkeld die het mogelijk maakt om specifiek goed gedefinieerde aromaprofielen aan te maken voor de testpersonen. Door aromaprofielen onafhankelijk van andere stimili (zoals verschillende ingrediënten, textuur en smaken) te maken, werd het mogelijk om de relatieve belangrijkheid van het aroma te gaan bestuderen in het kader van de verzadiging.

Volgens Ruijschop is het ultieme doel om een goed en lekker product te maken dat tegelijk ook het verzadingsgevoel verhoogd zodat de consument zich niet gaat overeten. De triggers kunnen in verschillende fases werken van een soort ‘verzadigingscascade’. Deze cascade is het mechanisme en procesdat plaatsgrijpt tijdens de consumptie, vertering en absorptie van een voedingsproduct en dat uiteindelijk resulteert in de verzadigingsrespons.

Bron

www.nizo.nl