'Foodpairing'

Voeding kan gecombineerd worden indien ze een belangrijke gemeenschappelijke smaak component hebben.

Smaak componenten, in het bijzonder de belangrijkste vluchtige aroma componenten van een voedingsproduct zijn bepalend om na te gaan of voedingsproducten bij elkaar passen. Namelijk de producten die één van hun belangrijkste aroma component gemeenschappelijk hebben, kunnen gecombineerd worden. Op deze manier ontstaan er nieuwe, soms gewaagde, combinaties die toch lekker zijn.

Food for design heeft een database van 360 voedingsproducten. Via een webtool kan je gaan kijken met welke andere voedingsproducten je een bepaald product kan combineren. Je selecteert bv aardbei. Je krijgt een plot waarbij aardbei in het midden staat en omgeven wordt met andere voedingsproducten waarmee het gecombineerd kan worden. Zo kan aardbei bv gecombineerd worden met erwten.

Een andere mogelijkheid is om te gaan kijken door welk ander voedingsproduct je eigen product vervangen kan worden. Voeding is immers uitwisselbaar. Zo is de smaak van basilicum bepaald door een combinatie van linalool, estragol, … Om een basilicumsmaak te verkrijgen zonder basilicum te gebruiken kan je koriander, dragon, kruidnagel en laurier gebruiken. Uiteraard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goede balans gevonden wordt tussen al deze producten om de smaak van basilicum zo goed mogelijk te benaderen!

Bronnen

  • Algemene vergadering Flanders’ FOOD 20 mei 2008, presentatie Bernard Lahousse.
  • www.foodfordesign.be