Nieuwe bedreigingen voedselveiligheid

Onderzoekers van RIKILT (Wageningen UR) bestudeerden meldingen in de Europese RASFF-databank en brachten mogelijke opkomende gevaren voor de voedselveiligheid in kaart.

Incidenten inzake voedselveiligheid zijn in toenemende mate het gevolg van producenten die het niet zo nauw nemen met de regelgeving. Dit is een belangrijke trend die RIKILT, een Nederlands onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid, beschrijft in het tijdschrift “Food & Chemical Toxicology”. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van de verboden kleurstof Para Red en het bestrijdingsmiddel isophenofos-methyl uit China. Para Red werd in Groot-Brittannië al terug gevonden in kruiden terwijl Spaanse autoriteiten isophenofos-methyl vaststelden op paprika.


RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid

RIKILT is een onafhankelijk Nederlands onderzoeksinstituut op het gebied van veilig en gezond voedsel. Er wordt onderzoek gevoerd naar de veiligheid en kwaliteit van het Nederlandse voedselpakket en advies gegeven aan nationale en internationale overheden. Het onderzoek is gericht op voedselveiligheid, de veiligheid van diervoeders, voeding & gezondheid en voedselkwaliteit. http://www.rikilt.wur.nl/NL/


Andere voorbeelden van opkomende gevaren voor de voedselveiligheid zijn volgens RIKILT: de haringworm Anisakis simplex en de chemische component 2-isopropyl-thioxanthone (ITX). Deze voorbeelden kwamen aan het licht na onderzoek van incidenten die in de Europese ‘Rapid Alert System for Food and Feed’ (RASFF) databank staan. De haringworm is een parasiet die actief wordt in de maag van de consument als die niet ingevroren vis opat. Deze parasiet kan zich een weg boren naar de organen en veroorzaakt soms allergische aandoeningen. ITX is een component die in drukinkt zit en waarvan er reeds sporen zijn teruggevonden in vruchtensap. Voor deze component zijn er nog geen normen voor toelaatbare dagelijkse inname.


RASFF databank

Het ‘Rapid Alert System for Food and Feed’ (RASFF) laat de Europese commissie, de EU lidstaten en geassocieerde landen toe om informatie inzake voedselveiligheid te delen en zelf om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer gevaarlijke voedingsproducten of voeders gedetecteerd worden op de Europese markt of aan de Europese grenzen. Het RASFF is een netwerk van de Europese commissie, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de autoriteiten van de individuele lidstaten.

De EU werkt aan nieuwe en verbeterde versies van de RASFF-databank. Het wordt in de toekomst misschien mogelijk om ook gegevens van autoriteiten buiten Europa aan de Europese bestanden te koppelen. Meer info


Bronnen

  • Wageningen UR
  • RIKILT
  • EU Food and Feed Safety