Zoete voeding voor diabetici

Componenten uit zowel tropisch fruit, zwarte thee en een Zuid-Amerikaanse kikker, zouden het leven van diabetici aangenamer maken.

Simulin

Simulin, een component die van nature aanwezig is in oa tropisch fruit, zou het lichaam beschermen tegen de negatieve impact van suiker. Hierdoor zou suikerrijk voedsel veilig zijn voor patiënten die lijden aan diabetes type 2. Het eigenlijke mechanisme van Simulin werd door de onderzoekers nog niet vrijgegeven. Wel wordt verklaard dat deze component geen zoetstof of suikeralternatief is. Deze component dient volgens de onderzoekers gewoon toegevoegd te worden aan suikerrijke voeding. De onderzoekers verwachten een GRAS (generally recognized as safe) goedkeuring te krijgen in Amerika.

Eigenschappen van Simulin:

  • Vermindert de glycemische impact van voeding. Dit gebeurt door reductie van het gehalte aan koolhydraten dat geabsorbeerd wordt na de maaltijd en door reductie van het gehalte glucose dat door de lever geproduceerd wordt;
  • Versnelt het verwijderen van overtollig glucose in de bloedstroom;
  • Mobiliseert koolhydraten van de vetcellen;
  • Verhoogt de gevoeligheid van insulin receptoren zodat insulin efficiënter werkt.


Diabetes Type 1 en 2

Bij diabetes is de regulatie van de bloedsuikerspiegel verstoord is.

Diabetes type 2:

  • Men is resistent aan insuline en de cellen van de lever of spieren nemen onder invloed van de geproduceerde insuline glucose minder efficiënt op.

Diabetes Type 1:

  • De pancreas geeft onvoldoende insuline af doordat de pancreascellen die insuline produceren niet of onvoldoende functioneren


Zwarte thee

Theaflavine en thearubigine, twee componenten die voorkomen in zwarte thee, imiteren volgens Schotse onderzoekers de insulin activiteit. Deze componenten kunnen daarom ingezet worden in de strijd tegen diabetes type 2.

 

  • Theaflavine is een polyfenol die typisch voorkomt in thee. Theaflavine wordt gevormd tijdens de fermentatie van groene in zwarte thee.
  • Thearubigine is een polymerische polyfenol die voorkomt in volledig geoxideerde thee (zwarte thee). Witte en groene thee zijn (nog) niet volledig geoxideerd.


Huid van de Zuid-Amerikaanse ‘paradoxical frog’

De huid van de kikker Pseudis paradoxa bevat een substantie die het vrijkomen van insuline stimuleert. Deze substantie, een peptide met als naam pseudin-2, kan ook in een labo aangemaakt worden. In opgekweekte cellen is pseudin-2 in staat de vrijstelling van insuline met 50 % te verhogen.

Bronnen