Vis eten is chique

Twee keer per week vette vis eten of drie keer per week een variatie van vette en magere vis is gezond. Of de consument dit dan ook doet en wat de consument denkt over vis werd onderzocht.

Slechts 22 % van de Belgen eet minstens twee keer per week vis. In vergelijking met landen als Spanje en Denemarken is dit laag. Visconsumptie wordt in België geassocieerd met ‘op restaurant gaan’ en vakantie (voornamelijk vakanties aan de kust). Belgen vinden het eten van vis iets chique. In Spanje daarentegen behoort vis tot het dagelijkse menu.

Belgen eten meer vis naarmate ze ouder worden. Ook gezinnen zonder kinderen eten vaker vis.

Land

Deel van ondervraagden die minstens twee maal per week vis eten

Nederland

17,1 %

België

22,1 %

Polen

22,9 %

Denemarken

25 %

Spanje

71,6 %


Belgen en Spanjaarden vinden vis gezond, ongeacht het type vis. Het eten van vis is volgens hen dan ook noodzakelijk in een gebalanceerd dieet. Het is gezond, voedzaam en lekker. Daartegenover staat dat iets meer dan 70 % van de ondervraagden de graten van vis onaangenaam vindt. Ook de prijs van vis, de onaangename geur tijdens bereiding en de bereidingstijd zijn belangrijke barrières om geen vis te eten.

Consumenten krijgen via verschillende bronnen informatie over vis. Persoonlijke en gezondheids-gerelateerde bronnen ivm vis zijn het betrouwbaarst. Persoonlijke bronnen zijn familie, vrienden en de viswinkel. Gezondheidsgerelateerde bronnen zijn dokters, diëtisten en de overheid. Vooral vrouwen en hoger opgeleiden maken gebruik van deze informatiebronnen.

Bronnen

  • Information and health-related beliefs as determinants of fish consumption (2008). PhD of Zuzanna Pieniak, Universiteit Gent.
  • The nutritional-toxicological conflict related to seafood consumption (2007). PhD of Isabelle Sioen, Universiteit Gent.
  • EU project SEAFOODplus