Last van constipatie?

Elke dag aangerijkte yoghurt eten, zorgt er voor dat ouderen makkelijker het toilet opzoeken. Constipatie, of moeilijke stoelgang, kan met een aantal ingrediënten verminderd worden.

Yoghurt rijk aan galacto- oligosacchariden (GOD), pruimen en lijnzaad zorgt er voor dat ouderen vaker naar het toilet gaan en dat de stoelgang zachter is. Dagelijks 260 g aangerijkte yoghurt consumeren, blijkt dus een aantal voordelen te hebben in vergelijking met het eten van 206 g gewone yoghurt per dag. Dit was de conclusie van een Fins onderzoek bij ouderen van 60 tot 90 jaar.

Galacto-oligosacchariden (GOS)

Galacto-oligosachariden zijn ook bekend als transgalacto-oligosachariden. Ze bestaan uit een mengsel van oligosachariden die ontstaan zijn door enzymatische reacties vertrekkende van lactose. Lactose zelf bestaat uit galactose en glucose. Galacto-oligosachariden komen van nature voor in moedermelk of ze kunnen industrieel worden aangemaakt in een vereenvoudigde structuur.


GOS stimuleren groei van gunstige micro-organismen

GOS zijn prebiotica en hebben positieve effecten op:

  • De darmtransit, stoelgangfrequentie en stoelganghoeveelheid.
  • Het microbieel evenwicht in de darm.

Prebiotica

Prebiotica beïnvloeden de gezondheid van de consument door het selectief stimuleren van de groei en/of de activiteit van één of een beperkt aantal bacteriën in de darm.


GOS in levensmiddelen

Er zijn ingrediënten op de markt die een hoog gehalte aan GOS bevatten. Ze komen voor onder vorm van stropen of poeders. GOS kunnen verwerkt worden als glucosestropen. De zoetkracht is ongeveer 1/3 van de zoetkracht van sacharose. De stropen bezitten een grote hitte- en zuurtestabiliteit. Bij pH’s van 3 tot 8 is er bij een temperatuursbehandeling van 120°C (30 min) of 80°C (3 uur) geen stabiliteitsverlies. GOS kunnen gebruikt worden in zuivel, dranken, mueslirepen, zoetwaren en kindervoeding. GOS in poedervorm kan enkel gebruikt worden voor heldere toepassingen.

Bronnen

  • European Journal of Clinical Nutrition (2007), 61 (12), 1423-1428
  • European Journal of Clinical Nutrition (2006), 60 (3), 319-324
  • Voedingsingrediënten: stand-van-zaken (2006)