Het effect van licht op de houdbaarheid in model gegoten

Hoewel het effect van licht op voeding reeds uitvoerig beschreven werd, is de vertaling naar de houdbaarheidstesten miniem. Enkel temperatuur in rekening brengen, is dikwijls misleidend. Een nieuwe model zorgt voor verbetering.

Blootstelling van fotosensitieve voeding aan licht in de retail zorgt voor een kwaliteitsafname van het product. Deze is gerelateerd met verschillende factoren: het lichtspectrum, de lichtintensiteit, de blootstellingstijd en het verpakkingsmateriaal. Dit gegeven wordt evenwel niet opgenomen in de huidige houdbaarheidstesten. Het testen gebeurt aan de hand van experimenten waarbij producten worden blootgesteld aan temperaturen die ver boven de alledaagse waarden liggen. Modellen worden opgesteld en door extrapolatie kan een conditie voorspeld worden. Bij fotosensitieve voeding kan temperatuur echter niet als de enige of de bepalende factor aanzien worden.

Studie

In deze studie werd het effect van licht in het degradatieproces bekeken in gekleurde frisdranken. Verkleuring is een immers een belangrijk gevolg van de blootstelling aan licht en kan goed opgevolgd worden. Het proefmodel bestond uit water met saffraan, een natuurlijke kleurstof waarvan de intense kleur door crocines, hoog fotosensitieve molecules vatbaar voor oxidatieve verkleuring, gevormd wordt. Het model werd blootgesteld aan verschillende lichtniveaus en stijgende temperaturen.

De impact van het licht werd door de onderzoekers voor drie factoren geanalyseerd:

  1. Kleurafname -> Tristimulus colorimeter
  2. Pigmentgehalte -> HPLC
  3. Pigment degradatieproducten ->LC-MS

De onderzoekers benadrukken dat deze test kan uitgebreid worden naar andere fotosensitieve voedingsproducten.

Model

De resultaten tonen aan dat houdbaarheidstesten voor fotosensitieve voeding het effect van licht niet mogen negeren. Er werd een model opgesteld waarbij de blootstelling aan zowel de temperatuur als het licht in rekening gebracht wordt.

L: lichtintensiteit

T: temperatuur

Een voordeel in de berekening met de lichtparameter is een vlugge voorspelling van de houdbaarheid van enkele producten die niet kunnen blootgesteld worden aan hoge temperaturen bv. verse voeding.

Bronnen

Shelf Life Modeling of Photosensitive Food: The Case of Colored Beverages. Journal of Agricultural and Food Chemistry. L. Manzocoo, G. Kravina, S. Calligaris, M Cristina Nicoli. Het artikel kan u downloaden via volgende link