De virtuele pH van complexe recepturen

Een gebruiksvriendelijk programma voorpelt de pH van complexe recepturen. Dat kan een handig hulpmiddel zijn voor productontwikkelaars en operatoren die de pH op een gerichte manier willen bijsturen.

Het voorspellen van de pH van complexe mengsels zoals voedingswaren is geen gemakkelijke klus. Het kiezen van geschikte bufferende ingrediënten om een gewenste pH te bereiken is zo mogelijk nog moeilijker. Als antwoord hierop ontwikkelde Dr. Tim Brocklehurst, voedingsmicrobioloog aan het Engelse Institute of Food Research, gebruiksvriendelijke software. Naar eigen zeggen vormt het een kosteneffectief alternatief voor de herhaalde experimenten die anders nodig zijn om recepten op gewenste pH te brengen.

De pH van een voedingsproduct bepaalt in belangrijke mate de fysico-chemische, organoleptische en microbiële stabiliteit. Het voorspellen van de pH in voedingssystemen kan dus best wel handig zijn. Simpel is dit echter niet. Ten eerste is de samenstelling van de meeste voedingsproducten complex. Ten tweede zijn ook de ingrediënten op zich vaak te ingewikkeld. Kortom, de chemische evenwichtsvergelijkingen zijn niet in een handomdraai te beschrijven.

Daarom ontwikkelde de onderzoekers van IFR een bufferingstheorie die kan toegepast worden op concrete voedingssystemen. Hiertoe werd het zuur-base gedrag van individuele ingrediënten gekarakteriseerd. Vervolgens werden de data gecombineerd om een algoritme te ontwikkelen dat in staat is om de bufferende capaciteit van voedingssystemen te beschrijven. Het algoritme vormt eveneens een hulpmiddel om de pH van een bepaald voedingssyteem op een gerichte manier bij te sturen.

De ontwikkelde bufferingstheorie werd in een praktische software toepassing gegoten waarmee dus een virtueel formuleringssysteem voorhanden is waarmee de pH van complexe recepturen snel en eenvoudig gevisualiseerd op een beeldscherm voorspeld kan worden.

De voordelen op een rijtje gezet:

  • Virtueel: computermatige product formulering
  • Snelle pH voorspelling
  • Minder langdurige en herhaaldelijke recept experimenten nodig
  • Gereduceerde product ontwikkelingstijd
  • Gebruiksvriendelijk windows formaat

Nuttige links

  • IFR Microbial Ecology
  • PBL Technologies
  • Hamilton Grant
  • contact voor verdere inlichtingen: martin@pbltechnology.com

Bron

PBL Technologies > pH Prediction Software