Nieuwe ijstrends

De winter zit er bijna op, de lente en de ijsjes komen er aan. Welke nieuwe innovaties in ijs staan ons te wachten?

Innovatie in ijsproducten voor 2007 en de daaropvolgende jaren blijkt voornamelijk gestuurd te zijn door gezondheid en nieuwe smaken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de verzadigde groei van de ijsmarkt, de stijgende interesse van consumenten in gezondheid en de groeiende competitie met huismerken.

De belangrijkste trends, geformuleerd door Euromonitor, worden hier opgesomd

1. IJs op basis van Italiaanse desserts

Dit is een duildeijk waarneembare trend binnen West-Europa. Als voorbeeld wordt verwezen naar het tiramisu ijs dat in 2007 gelanceerd werd op de Spaanse markt door Kalise Menorquina.

2. Product segmentatie op basis van geslacht

Gericht nieuwe producten op de markt brengen voor bepaalde bevolkingsgroepen is binnen de ijsmarkt aan een opmars bezig. In Spanje werd door Nestlé een eenpersoonsportie ijs in roze verpakking (merk Roxie) op de markt gebracht gericht op tienermeisjes

3. IJs met chocolade van verschillende origine

Een trend die van de chocolade/koffie industrie verschoven is naar de ijsindustrie is het gebruik van originechocolade/orginekoffie. Een voorbeeld hiervan is de magnum op basis vanDark Ecuador en Java Cocoa (Unilever).

4. Soja gebaseerd ijs

In markten waar de consument reeds vertrouwd is met de positieve effecten van soja op oa de spijsvertering en hart- en vaatziekten, worden soja-ijsjes gelanceerd. Als voorbeeld hiervan geldt het soja ijs vermarkt door Cogesal Miko SA met twee mogelijks smaken, namelijk cocoa of vanille aardbei (Frankrijk).

5. Yoghurt ijs

Gebaseerd op de gezondheidstrends wordt ook probiotische yoghurt verwerkt in ijs. De Russische producent Inmarko OAO lanceerde San-Kremo Yoghurt ijs in cornetto stijl. Dit ijs bevat bovendien stukjes fruit en is omgeven met chocolade.

6. Nieuwe smaken met gezondheidsbevorderende eigenschappen

De ongewone ijsaromacombinatie van groene thee en kers speelt zowel in op exotisme als gezondheid, via de anti-oxidatieve werking van groene thee (Cogesal-Miko SA).

7. Vetarm ijs en ijs met laag calorische waarde

Deze algemene trend is al enkele jaren aan een opmars bezig en er wordt verwacht dat deze trend ook de komende jaren vrij dominant zal zijn.

8. De grens tussen chocolade en ijs als genotartikelen wordt dunner

Origine chocolade in ijs verwerken is hier één voorbeeld van. Een ander voorbeeld is bestaande chocolade producten onder een ijsvariëteit op de markt brengen. Kit Kat ijs van Nestlé werd in 2007 gelanceerd in Duitsland.

Bron

Euromonitor