Soep: de heetste consumententrend van 2008?

De verkoop van soep zit in de lift, in de VS is soep zelfs één van de snelst groeiende voedingscategorieën, één derde van de Amerikaanse koks noemt soep zelfs heetste trend voor 2008. Soep blijkt dus meer en meer aan de consumentenverlangens te kunnen beantwoorden. Maar hoe…? Wel, ook dat is onderzocht.

In het februari nummer van foodtechnology Magazine haalt Elizabeth Sloan met het nodige cijfermateriaal aan waarom soep tegenwoordig weer ‘in’ is. Nuchter bekeken kunnen de aangehaalde redenen gecatalogeerd worden onder de G8 van de voedingstrends (zie Artikel 2007/10/25).

Gewoonte

Soep is van alle tijden geweest en blijkt nog steeds bij 67% van de volwassenen minstens wekelijks op het menu van een hoofdmaaltijd te staan.

Gevarieerd

Soep heeft ook een plaats veroverd als een snack, die heel de dag door genuttigd kan worden. Zowat 22% van de volwassenen eet regelmatig soep als snack en dit zowel op week- als weekenddagen. De variatie in soepbereidingen is groot en evenals de manier waarop soep wordt aangeboden (in de winkel, restaurant, automaat, vers bereid, vers gekoeld, met verse groenten in het deksel mee verpakt, in blik, …).

Gemak

Soep is makkelijk te verkrijgen en te consumeren. 18% van de consumenten verlaat ‘s middags zelfs regelmatig zijn kantoor om vers bereide soep te gaan kopen.

Gezond

Binnen deze categorie kan men kiezen voor light soepen waarvan de verkoop jaar na jaar stijgt. Bijna drie kwart van de gezondheidsbewuste consument gaat op zoek naar soep met een laag natrium gehalte. Onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania heeft daarenboven aangetoond dat soep kan helpen bij het ‘weight watchen’. Geconsumeerd als voorgerecht zorgt het voor het sneller bereiken van het verzadigingsgevoel. In dit verband duiken de eerste soepen op die een extra verzadigingsgevoel geven.

Genot

Genot refereert hier op de eerste plaats naar smaak, hoewel het ‘verwarmende effect’ van soep ook niet mag onderschat worden. De helft van de consumenten laat zich maar wat graag verleiden door unieke smaken en sterke kruiden. Hoogst op de smaakladder scoren kippensoep (75%), gevolgd door soep met noedels (73%), met rundvlees (50%), vegetarische groentensoepen (43%), roomsoepen (30%), zeevruchten (11%),…

Goedkoop

Soep wordt beschouwd als een snelle, makkelijke en niet te dure hap.

Groepsverbondenheid

Soep past in het menu van de meeste sociale categorieën. Er is voor ieder wat wils. Vrouwen prefereren soep met room en groenten, terwijl mannen gaan voor soep met stukjes vlees of hartige soepen (chili, gumbo,…). Fijnproevers grijpen graag naar kreeftensoep. En zelfs keukenprinsen en –prinsessen kunnen zich uitleven op de groeiende bouillon markt.

Geweten

Ook emotionele en ethische aspecten ontbreken niet bij de hedendaagse soepen. Er bestaan organische, Koshere, artisanale en ‘derde wereld’ soepen.

Zeg nu voortaan niet dat u dit alles niet geweten hebt.

Interessante link

Artikel 'Ook de voedingstrends hebben hun G8'

Bron

Sloan E. (2008) Poring over soup sales. Foodtechnology Magazine 62, 19-19.