Choline goed voor hersenen

Verschillende studies tonen aan dat choline een positieve impact heeft op hersenontwikkeling.

Choline is voor het lichaam een semi-essentiële voedingstof. Wanneer er geen tekorten zijn van bepaalde aminozuren (met name lysine en methionine) kan choline in voldoende mate door het lichaam aangemaakt worden. Choline is noodzakelijk voor het aanmaken van lecithine en de acetylcholine:

  • De emulgator lecithine heeft een vetregulerende werking en voorkomt dat cholesterol zich in de aderen vastzet. Lecithine bestaat voor een groot deel uit fosfatidylcholine.
  • De neurotransmitter acetylcholine is belangrijk voor de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Een gebrek aan choline kan leiden tot spierzwakte of -verlamming en een slecht geheugen. Het is een van de weinige organische stoffen die in staat is de hersenbarrière te passeren.

Choline speelt een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling in utero en na de geboorte. Volgens een aantal onderzoekers zou de aanbreng van choline tijdens de eerste levensjaren gevolgen kunnen hebben voor het geheugen op latere leeftijd. Dit blijkt in ieder geval uit onderzoek bij dieren. Ratten die onmiddellijk na de geboorte choline kregen toegediend bleken beter te kunnen memoriseren dan de controlegroep. Deze verschillen bleven ook nog aanwezig bij de oudere ratten.

Choline in levensmiddelen

Choline komt voornamelijk voor in eieren (300 mg choline per ei) en meer specifiek onder de vorm van fosfatidylcholine. Daarnaast vindt men ook in mindere mate choline in vis, sojabonen, tarwe, pinda's, orgaanvlees, mager vlees, groenten. Er zijn ook voedingssupplementen met choline op de markt.

Aanbevolen inname van choline

In de Voedingsaanbevelingen voor België zijn geen waarden opgenomen voor choline. De aanbevolen inname choline in Amerika is weergegeven in onderstaande tabel

Bevolkingsgroep

Leeftijd

Aanbevolen inname (mg/dag)

Peuters

0 - 6 maand

125

 

6 – 12 maand

150

Kinderen

1 – 3 jaar

200

 

4 – 8 jaar

250

 

9 – 13 jaar

375

Mannen

14 – 18 jaar

550

 

19 jaar en ouder

550

Vrouwen

14 – 18 jaar

400

 

19 jaar en ouder

425

Zwangeren

Elke leeftijd

450

Borstvoeding

Elke leeftijd

550


Bronnen

  • American Journal of Clinical Nutrition (2007), 85, 1275 - 1285
  • Journal of the American College of Nutrition (2000), 19, 528S - 531S