Bijproducten uit uien beter benutten

In toenemende mate dienen zich aantrekkelijke alternatieven aan voor bijproducten uit de voedingsmiddelen- en frisdrankenindustrie. In het kader van bio-based economie wordt ook de reststroom van de uienproductie onder de loep genomen.

Elk jaar wordt er in de Europese Unie 450 000 ton ui’afval’ geproduceerd. Nochtans bestaan er nieuwe mogelijkheden om functionele bijproducten te creëren met een maatschappelijke en economische meerwaarde.

Studie

Aangezien bijproducten uit de uiverwerking niet geschikt zijn als veevoer of bodemverbeteraar (80% van alle bijproducten worden hiervoor gebruikt) wegens de vlugge groei van fytopathogenen is valorisatie en exploitatie van deze producten een belangrijke piste.

Spaanse onderzoekers hebben recent resultaten bekend gemaakt die aantoonden dat producten van uien als antioxidant en als antibruiningsingrediënt kunnen gebruikt worden. ‘Afval’ van twee Spaanse uisoorten, de Figueres ui en Recas ui, werd ingevroren, gepasteuriseerd en gesteriliseerd en hun bioactieve compositie, activiteit als antioxidant en capaciteit om polyfenol oxidase (PPO) enzymen te inhiberen werd gemeten. Er werd gevonden dat de beste optie de ‘afval’ van de Recas ui was die na milde pasteurisatie in de vorm een pasta kon gebruikt worden als een functioneel voedingsingrediënt met goede antioxidant eigenschappen.

Maatwerk

Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft een methode ontwikkeld om voor bedrijven in de agrofoodsector na te gaan wat de meest aantrekkelijke afzet is van bijproducten van hun productieproces. Uit het onderzoek voor ZUVER, de vereniging van uienbewerkers in Zeeland, blijkt dat de reststroom uit de uienproductie interessante componenten bevat voor mogelijke hoogwaardige toepassingen, zoals pesticiden of herbiciden op biologische basis maar ook compost, brandstof of basisproducten voor de farmaceutische industrie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderstaande contactpersonen.

Bronnen

  • Characterisation of onion (Allium cepa L.) by-products as food ingredients with antioxidant and antibrowning properties. Food Chem. 2007;108(3):907-16.
  • AFSG (Agrotechnology & Food Sciences Group) en EI: onderzoeksinstituten van Wageningen UR. Contactpersonen: Wolter Elbersen, tel: 0317 475 338, email:wolter.elbersen@wur.nl of Marieke Meeusen, tel: 070 335 83 40, email:marieke.meeusen@wur.nl