Verzadigingseigenschappen en GI van aardappelproducten

Afhankelijk van welk type aardappelproduct je eet, zal het effect op het verzadigingsgevoel en de glycemische index wijzigen. 4 aardappelproducten worden in een recente studie met elkaar vergeleken.

Maaltijden met zelfde energiegehalte

Vier maaltijden werden met elkaar vergeleken, namelijk frietjes, gekookte aardappelen en aardappelpuree (op basis van instant aardappelpoeder). De aardappelpuree bevatte ofwel 200 g ofwel 330 g water. Elk van deze vier maaltijden had bij deze proefopzet een zelfde energiegehalte van 1000 kJ.

De gekookte aardappelen veroorzaken, kort na de maaltijd, een groter verzadigingsgevoel dan frietjes. De stijging van bloedglucose na de consumptie van de frietjes was lager dan bij de gekookte aardappelen en de aardappelpuree. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een grotere stijging van de bloedglucose, kort na de maaltijd, een positief effect zou hebben op het verzadigingsgevoel.

Verzadigingsgevoel

Het verzadigingsgevoel is het resultaat van een complex geheel van signalen. Deze signalen vertrekken van het spijsverteringsstelsel en komen uiteindelijk in de hypothalamus, het deel van de hersenen die het voedingsgedrag, regelt. Het verzadigingsgevoel wordt beïnvloed door oa de samenstelling aan macronutriënten, de energiedensiteit, het volume, de consistentie, de viscositeit, de grootte van de bestanddelen en het uitzicht van de levensmiddelen.


Maaltijden met zelfde koolhydraatgehalte

In de studie werden opnieuw 4 maaltijden met elkaar vergeleken, namelijk wit brood (als referentie), frietjes, gekookte aardappelen en gekookte aardappelen aangerijkt met 15g zonnebloemolie (zodat hetzelfde vetgehalte bekomen werd als in de frietjes). Elk van deze vier maaltijden bevatte 50 g beschikbare koolhydraten.

Glycemische index of GI

De GI geeft informatie over hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel verteerd en geabsorbeerd worden. De GI wordt altijd berekend op basis van 50 g beschikbare koolhydraten.

Beschikbare koolhydraten = totale koolhydraten - voedingsvezel


De proefpersonen hebben geen verschil in verzadigingsgevoel waargenomen tussen deze vier maaltijden. Het verschil in GI wordt in onderstaande tabel weergegeven.

Levensmiddel

GI

Wit brood (=referentie)

100

Frietjes

77 ± 10

Gekookte aardappelen

111 ± 13.7

Gekookte aardappelen met toevoeging van olie

131 ± 14.6


Bronnen