Zoet met een geleidelijke energievrijstelling

Het aanleveren van energie is de primaire functie van voedsel. Oa. een gerichte keuze van ingrediënten kan het energievrijstellingspatroon beïnvloeden. Zo kan een geleidelijke energievrijstelling bijvoorbeeld toegepast worden in sportvoeding.

Isomaltulose is sinds 2005 toegelaten op de Europese markt als een nieuw voedselingrediënt (‘novel food’). Net zoals sucrose (‘suiker’) bestaat het uit één glucose- en één fructosemolecule die onderling met elkaar verbonden zijn. De manier waarop deze beide moleculen met elkaar verbonden zijn (‘de binding’) verschilt echter. Isomaltulose komt van nature voor in bijvoorbeeld honing, en wordt op industriële schaal als ingrediënt vanuit sucrose aangemaakt via een fermentatieproces.

  

Figuur 1: Chemische structuur van sucrose en isomaltulose

Isomaltulose wordt trager verteerd dan sucrose, hetgeen resulteert in een lagere glycemische respons, wat gunstig is voor diabetici. De calorische waarde stemt overeen met die van sucrose, maar de energie wordt vrijgesteld in een langere tijdsspanne. Daardoor is isomaltulose geschikt voor toepassingen in sportvoeding.

De glycemische respons is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd en geabsorbeerd tijdens de postprandiale periode (dit is onmiddellijk na inname) en het glucosegehalte in het bloed doet stijgen.

Beschikbare koolhydraten die snel afgebroken en geabsorbeerd worden in de dunne darm hebben een hoge glycemische respons (Figuur 2). Koolhydraten die traag afgebroken worden, leiden tot een langzame glucosevrijstelling in het bloed en hebben dus een lage glycemische respons.

Figuur 2: Evolutie van bloedglucose in functie van tijd na inname van voeding (glycemische responscurve)

 

Kenmerken van isomaltulose

 • Beschikbaar als een wit, kristallijn poeder
 • Half zo zoet als sucrose, zonder nasmaak
 • Calorie-inhoud: 4kcal/g
 • Is een reducerend suiker en kan dus deelnemen in Maillard reakties
 • Lage glycemische respons
 • Goede hitte- en zuurstabiliteit
 • Lage hygrosopiciteit
 • Tandvriendelijk

NB.

Naast isomaltulose kunnen ook andere ingrediënten(systemen) gebruikt worden om op ‘geleidelijke energievrijstelling’ in te spelen. Zo introduceerde Wild Fruit Up, een fruit-gebaseerd zoetsysteem dat inspeelt op een geleidelijk energievrijstelling.

Meer info

 • Palatinose- Beneo-palatinit
 • Xtend™ Isomaltulose - Cargill
 • NRGylose - GadotBio