Trends voor 2008

Met het einde van 2007 in zicht, formuleren tal van trendbureaus en databank providers de trends voor 2008. Met welke trends houden we best rekening?

Duidelijke ‘clean’ etikettering en transparantie

In het verenigd Koninkrijk werden vorig jaar meer dan duizend producten op de markt gebracht met de claim ‘vrij van additieven’ of ‘vrij van conserveermiddelen’. Dit kwam overeen met ¼ van alle nieuwe productlanceringen in het Verenigd Koninkrijk.

Transparantie: Producenten zetten meer informatie op het etiket (zoals waar de ingrediënten vandaan komen, hoe het levensmiddel geproduceerd en verpakt wordt)

Ethische aspecten en milieu winnen aan belang

Mintel verwacht dat bedrijven de consumenten zullen informeren over de ‘carbon footprint’ van hun producten. Aangezien het niet eenvoudig is dit aan consumenten uit te leggen, zal eerder gecommuniceerd worden via websites dan via de verpakking van producten. Website bieden immers als voordeel dat er meer plaats is om alles uit te leggen.

Daarnaast zullen ook de Fairtrade producten, die reeds goed gekend zijn in Europa, een opmars beginnen in de USA, Zuid-Amerika en Azië.

Water uit de kraan ipv uit de fles

Consumenten zijn meer en meer begaan met het milieu. Als gevolg hiervan zou men eerder teruggrijpen naar kraantjeswater ipv naar flessenwater (verpakking, transport,…). Zo zijn er reeds restaurants in de USA en Europa die geen water uit flessen meer serveren.

Old Fashion producten

Interesse in zogenaamde ‘oude’ granen, zoals amarant, quinoa, teff, gierst, kamut, neemt toe. Deze granen zullen van niche producten evolueren naar producten die algemeen geconsumeerd worden.

Nieuwe markten voor voedingsingrediënten

De toepassing van bepaalde extracten in schoonheidsproducten en zelfs schoonmaakproducten zijn hier een mooi voorbeeld van. Ingrediënten die gebruikt worden in schoonheidsproducten zijn coenzyme Q10, ginseng, Aloe Vera, groene thee en rooibos extracten en omega-3 vetzuren.

Bronnen