Snel en accuraat hoog viskeuze vloeistoffen doseren

Een klep die ontworpen werd voor ruimtevaarttoepassingen levert ongeziene prestaties die nu ook nieuwe toepassingsmogelijkheden bieden voor de voedingsindustrie.

Het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR ontwikkelde een snelle reactie klep die functioneert op basis van een uniek werkingsmechanisme. Hierbij is een stalen balletje verantwoordelijk voor het openen en sluiten van de klep. Doch, de klep verschilt van klassieke kogelkleppen doordat de beweging van het balletje gebeurt door het induceren van een magnetisch veld. Meer in het bijzonder wordt de klep geopend door een elektrische gelijkstroom te laten lopen in een spoel (solenoïde) die rond de kleppenhuls zit. Wanneer de elektrische stroom wordt uitgeschakeld sluit de klep vanzelf, immers het balletje wordt door de stroom van het medium automatisch tegen de klepopening teruggeduwd (ruststand). Het gevolg is een fijn afregelbare klep met reactietijden in de orde van milliseconden. Oorspronkelijk werd dit type klep gebruikt voor het gecontroleerd vrijstellen van gaspulsen waarmee de beweging van satellieten minutieus kon worden gestuurd.

De klep, die zijn nut en betrouwbaarheid bewezen heeft in de ruimtevaart, werd in samenwerking met de Duitse firma GSR Ventiltechnik aangepast voor ruimere toepassing. Zo is er nu deRRV® Rapid Reaction Valve op de markt die naast gassen onder hoge druk ook de meest uiteenlopende vloeistoffen kan leveren in de kleinste hoeveelheden. Ondermeer hoog viskeuze vloeistoffen zoals lijmen, wassen en oliën kunnen met deze klep accuraat en aan een hoge frequentie gedoseerd worden. Het toepassingsdomein omvat ondermeer de voedingsindustrie. Er bestaan verschillende uitvoeringen van de klep (bijvoorbeeld met verschillende kogeltjes per huls), waarvan de kleinste modellen toepassingen op robotica apparatuur toelaten.


Kleptechniek

Kleppen worden gebruikt om de stroming van een fysisch medium te sturen door deze ongehinderd door te laten of geheel te blokkeren. Als dit medium lucht of een andergasmengsel is spreekt men van een pneumatisch ventiel, is het water of een anderevloeistof heet het een hydraulisch ventiel te zijn. De bediening van een klep of ventiel kan op velerlei manieren gebeuren, bijvoorbeeld mechanisch met een draaiknop, eendrukknop, een zwengel of een hefboom. Op afstand bestuurbare kleppen kunnen elektrischbediend worden met een elektromagneet of een elektromotor, of pneumatisch, metperslucht. Deze ventielen hebben een ruststand en een of meer geactiveerde standen. Een ventiel is niet hetzelfde als een kraan omdat de laatste een regelbereik heeft.


De innovatieve aspecten van de RRV® Rapid Reaction Valve zijn:

  • Compact design
  • Slechts één bewegend onderdeel – de kogel(s)
  • Snelle reactietijd (tot 1 ms)
  • Zeer hoge frequenties tot 500 à 1000 Hz mogelijk
  • Controle van de stroom mogelijk door pulsbreedtemodulatie
  • Bruikbaar voor hoog viskeuze media
  • Milde behandeling van het medium
  • Geoptimaliseerd energieverbruik

GSR Ventiltechnik ontwikkelt, maakt en verdeelt reeds sinds 1971 innovatieve klep-, sluiting- en verbindingstukken. Het bedrijf kan specifieke, klantgerichte oplossingen aanbieden en beschikt daartoe over een gamma van 3000 speciale kleppen die ingepast kunnen worden in de meeste technologieën en onder veelzijdige omstandigheden.

Interessante links

  • Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt
  • GSR Ventiltechnik

Bron

Techniline (Sirris nieuwsbrief) ref ESA 1212- RRV® Rapid Reaction Valve