De tomaat ontleed, lycopeen zal de troon moeten delen

Tomaten zijn waardevolle bronnen van nutriënten met β-caroteen, vitamines C en E en lycopeen, een potentiële antioxidant die de tomaat zijn karakteristieke rode kleur geeft. Een dierenproef toont nu aan dat nog meer componenten het verdienen om vermeld te worden.

De link tussen lycopeen en prostaatkankerrisico werd vermeld in verschillende studies (zie ook STW 2006/08/31), maar twijfels staken de kop op toen het FDA uitbracht dat er geen bewijs gevonden werd tussen lycopeeninname en een verminderd risico op prostaat-, long-, colorectaal-, maag-, borst-, eierstok- of baarmoederhalskanker. Het FDA keurde wel een claim goed wat betreft de rol van tomaten in het reduceren van het kankerrisico. Hiermee gaf FDA te kennen dat er in de tomaat, waarschijnlijk in synergie met lycopeen, componenten bestaan die gezondheidsbevorderend zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Illinois onderzochten het effect van een dieet met tomatenpoeder (10%) bij ratten. De dieren, 344 mannelijke Fisher ratten, werden 30 dagen op dit dieet gezet. Lycopeen, fytoeen en fytoflueen maakten respectievelijk 0.015, 0.012 en 0.011 g/kg van het dieet uit. Deze drie componenten uit de biosynthese van de carotenoïden werden teruggevonden in de prostaat bij ratten (lycopene < fytoflueen < fytoeen) welke homoloog is met de prostaat bij mannen.

Fytoeen (1e product uit de biosynthese van carotenoïden)

Fytoflueen (2e product uit de biosynthese van carotenoïden)


De onderzoekers namen vervolgens een enkele dosis (2.7mg) fytoeen of fytoflueen bij het voederen van de dieren en zagen hierna een stijging van de concentraties in alle bestudeerde weefsels.

In 2001 verscheen een eerste artikel in Journal of Nutrition (Vol. 131, pp. 3303-3306) over het effect van fytoflueen in de preventie van prostaatkanker. Omwille van de substantiële hoeveelheid fytoeen en fytoflueen in tomaten en de link tussen tomaten en een verlaagd risico op prostaatkanker is het essentieel om de potentiële effecten van deze stoffen verder te evalueren.

Bronnen

  • Phytoene, phytofluene, and lycopene from tomato powder differentially accumulate in tissues of male Fisher 344 rats. Nutrition Research. December 2007, Volume 27, Issue 12, Pages 794-801. J.K. Campell, N.J. Engelmann, M.A. Lila and J.W. Erdman Jr.
  • Tomato Metabolite Database, Cornell University