Ontdek wat RFID voor de voedingssector nu al betekent

Naar verwachting zullen de belangrijkste toepassingen van de RFID technologie in de voedingssector komen te liggen. Wees voorbereid en neem alvast een kijkje op een website waar hedendaagse toepassingen van RFID in de voeding zich laten presenteren.

De website www.discoverrfid.org werd door de organisatie EPCglobal in het leven geroepen als informatiekanaal over RFID technologie en hoe deze ingang vindt in het bedrijfsleven en de maatschappij. Immers, meer en meer krijgen we met deze technologie te maken in ons dagdagelijks doen en laten, een vergelijking met de impact zoals we die met de introductie van internet meegemaakt hebben is dan ook niet veraf.


Wie is EPCglobal?

Dit is een non-profit organisatie die de industrie-gedreven ‘Electronic Product Code’ standaarden ontwikkelt voor RFID identificatie, communicatie en gegevens synchronisatie. Met deze standaarden bereiken bedrijven een hogere efficiëntie in hun goederen- en informatiestromen en wordt de consument beter, sneller en meer en meer tegen een lagere kost bediend. De organisatie telt leden uit allerlei sectoren waaronder ook de voedingsindustrie. EPCglobal is een dochtermaatschappij van GS1 (voorheen EAN) die eerder de UPC (Universal Product Code) streepjescode creëerde en hoofdkantoren heeft in Lawrenceville (VS) en Brussel.


Aan de hand van tal van voorbeelden die uit de praktijk gegrepen zijn, laat de site laat zien wat er allemaal mogelijk is met RFID technologie op het vlak van gezondheidszorg, shopping, reizen, vrijetijdsbesteding, werkorganisatie, milieubescherming, veiligheid en, last but not least, voeding. Wat dit laatste betreft vind je er uitgewerkte voorbeelden over:

  • De bijdrage van RFID aan de voedselveiligheid door efficiënte tracering: in Canada wordt de veestapel verplicht met RFID tags opgevolgd van ‘farm’ to ‘fork’ om snel ziekte- en infectiehaarden (bv. BSE) op te sporen en gecontamineerd vlees uit de rekken te kunnen halen, in Spanje worden op een vergelijkbare manier eieren die in vloeibare vorm verkocht worden opgevolgd.
  • Het controleren van een ononderbroken koude keten: de EU steunt een vier jaar durend project waar RFID tags in combinatie met temperatuurssensoren op vlees en vleesproducten worden uitgetest door 23 partners in 13 landen. Hierbij worden op verschillende sleutelmomenten in de voedselketen de gegevens over het temperatuursverloop gelezen en automatisch gecontroleerd.
  • Het beschermen van voedingsproducten tegen namaak: toegepast op streekproducten als kaas en wijn, zo bestaan er al kurken stoppen met ingebouwde RFID chip.
  • Het garanderen van de echtheid van bepaalde labels op voedingsproducten: bijvoorbeeld fair-trade koffie.

Momenteel zijn enkele grote voedingsgiganten als Nestle, Kraft, Sara Lee, Coca-Cola, PepsiCo, Hormel Foods, Wegmans Food Markets werk aan het maken van het introduceren van RFID en het ontwikkelen van compatibele supply chain EPC standaarden. Er wordt vooral geëxperimenteerd met RFID toepassingen om de interne productie, het magazijnbeheer en de logistiek te verbeteren. Men verwacht dat door het zakken van de prijzen van RFID tags en lezers de toepassingen wijdverspreid zullen geraken. Zo voorspelt een rapport van IDTechEx een gebruik van RFID technologie (tags en lezers) in de voedingsketen voor een waarde van 4,3 miljard € binnen tien jaar. Hierbij zullen heel wat voedingsproducten vanwege hun temperatuur-tijdsgevoeligheid gelabeld worden met RFID tags.


Wat is EPC?

Dit staat voor ‘Electronic Product Code’, een soort code die speciaal voor RFID ontwikkeld werd. De code bestaat uit een reeks cijfertjes die toelaten om aan elke RFID-gelabeld object een unieke identiteit toe te kennen. Zoals bij streepjescode kan de EPC code via een databank gekoppeld worden aan informatie zoals merknaam, productoorsprong, productiedatum, houdbaarheidsdatum, transportvereisten, …. Het is de bedoeling dat de ontwikkelde standaardcode kan gelezen en verwerkt worden door producenten, transportbedrijven, groot- en kleinhandels, ook al krijgen ze te maken met verschillende types RFID tags en lezers.


Verder vindt men op de site meer informatie over de RFID technologie en de opportuniteiten die ze biedt voor zowel producenten als consumenten. Ook wordt er informatie gegeven over consumentenbescherming en -privacy. Mocht je nog verdere vragen hebben over RFID en zijn toepassingen dan vind je misschien een antwoord in de lijst met veel gestelde vragen en als dat niet het geval mocht zijn dan bestaat er de mogelijkheid om je vraag rechtstreeks te stellen. Kortom: surf naar: www.discoverrfid.org.

Interessante link

GS1 België

Bronnen