Smaak, genetisch bepaald of aan te leren?

Campagnes voor een gezond dieet baseren zich op de voedingskeuze van mensen. Hebben wij de vrije keuze of beslist ons DNA mee in dit consumptiegedrag?

Britse onderzoekers hebben deze vraag uitgebreid onderzocht. Het eetpatroon van 3262 vrouwelijke tweelingen van 18 tot 79 jaar werd opgesteld aan de hand van vragenlijsten. Er kwamen vijf hoofdmenu’s uit de studie naar voor: 1) veel fruit en groenten, 2) weinig vezels en fruit maar wel fors alcoholgebruik, 3) traditioneel Engels met veel gebakken vis, aardappelen, vlees en hartige groenten, 4) een mager dieet met weinig suiker, weinig vet en weinig zoetwaren en 5) een laag vlees- en visgebruik met bonen, pizza’s en sojaproducten. Deze menu’s konden doorgetrokken worden naar de algemene Westerse populatie en waren gerelateerd met factoren als BMI, roken en fysieke activiteit.

Tweelingzwangerschappen worden verdeeld in monozygoten (eeneiige) en dizygoten (tweeëige) zwangerschappen. Omdat het genetisch materiaal van eeneiige tweelingen gelijk is, worden eeneiige tweelingen vaak in wetenschappelijk onderzoek gebruikt om onderscheid te kunnen maken tussen genetische en omgevingsfactoren op de ontwikkeling van de mens, bijvoorbeeld op het gebied van gedragsstoornissen, taalverwerving en gezondheid. Meestal gebeurt zo’n onderzoek door een vergelijking te maken tussen de twee types tweelingen met eenzelfde levenswijze. De overeenkomsten worden bekeken en als monozygote tweelingen meer gelijkenissen in iets vertonen dan dizygote tweelingen, kan er verondersteld worden dat genetische invloeden aan het werk zijn.


Deelnemers aan deze studie neigden naar een van de vijf eetpatronen en de variatie daarin zou voor 41% tot 48% aan de genen toegeschreven moeten worden. De meest individueel erfelijke voedingsmiddelen waren: fruit en groenten (49%), look (46%), koffie (41%) en rood vlees (39%). De onderzoekers vermoeden dat hier genen meespelen die maken hoe goed iemand bittere smaken kan proeven. Deze voorkeur bleef nagenoeg constant. Enkel bij ouderen leek de genetische component wat te groeien, zij kregen meer trek in groenten en fruit.

Naar de toekomst toe, zal dit erfelijk karakter van bepaalde componenten er misschien voor zorgen dat smaakperceptie een doel wordt in genetische studies.

Bron

Dietary patterns and heritability of food choice in a UK female twin cohort. Twin Research and Human Genetics. 2007;10(5):734-8.