IJzerinname bij jonge vrouwen

Recent onderzoek bepaalde de ijzerinname bij jongvolwassen vrouwen en de levensmiddelen die de bronnen van ijzer zijn voor deze vrouwen.

IJzer in levensmiddelen komt onder twee vormen voor, namelijk het beter beschikbare haem-ijzer en het minder beschikbare non-haem-ijzer. Vlees en vis zijn de belangrijkste bronnen van haem-ijzer, plantaardige producten bevatten enkel non-haem ijzer.

Dr Ilse Pynaert van de Universiteit Gent onderzocht, in het kader van haar doctoraat, bij vrouwen de inname van ijzer en de bronnen die het ijzer aandragen. Dit gebeurde aan de hand van eetdagboeken van 2 dagen en bloedanalyses bij vrouwen tussen 18 en 39 jaar.

Bronnen van ijzer

De belangrijkste bron van (totaal) ijzer voor de bestudeerde vrouwen zijn granen en graanproducten (19 %), en in het bijzonder brood, knäckebröd en beschuit (19 %) en ontbijtgranen (9 %). In onderstaande tabel wordt de gemiddelde bijdrage van de verschillende levensmiddelen tot de ijzerinname van de vrouwen weergegeven.

Levensmiddelengroep

%

Graan en graanproducten

31,29

Vlees en vleesproducten

11,58

Groenten

10,27

Niet alcoholische dranken

6,67

Cake en koekjes

5,62

Aardappelen

4,87

Suiker en snoepgoed

4,59

Fruit

4,26

Alcoholische dranken

3,73

Melk en melkproducten

2,82

Vis en schelpdieren

2,64

Soepen

1,93

Eieren

1,50

Specerijen en sauzen

1,47

Peulvruchten

0,40

Vetten

0,06


IJzerinname

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde dagelijkse inname van totaal ijzer, haem ijzer en non-haem ijzer in de bestudeerde groep vrouwen respectievelijk 10.6, 0.6 en 9.8 mg bedraagt (met uitsluiting van inname van ijzerbevattende supplementen). Deze waarde ligt onder de nationale RDA (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 20 mg/dag.

Het aantal vrouwen met IDA of IJzer Deficiënte Anemie (bloedarmoede) bedroeg 3 %, daarnaast had 20 % van de onderzochte vrouwen te kampen met ijzer deficiëntie (zonder voorkomen van anemie). Deze beide effecten kunnen potentieel oa de cognitieve prestaties, de immuunstatus, het voorkomen van ziekte omwille van infecties en de werkprestaties beïnvloeden.

Bronnen

  • Public Health Aspects of Iron Intake and Iron Status (2007). PhD thesis Ghent Univeristy of Ilse Pynaert
  • Annals of Nutrition and metabolism (2007), 51 (2), 172-181.