Sportvoeding is groeimarkt

Sportvoeding werd in het verleden voornamelijk geconsumeerd door professionele atleten. Dit marktsegment is zich aan het uitbreiden naar de gewone consument, die steeds meer aandacht besteed aan fysieke en mentale gezondheid.

De omzet van de Europese markt voor sportvoeding bedraagt momenteel 3,1 miljard euro en zal in 2010 volgens 3A Business Consulting ongeveer 4,2 miljoen euro bedragen. Niet enkel professionele atleten, maar ook de recreatiesporter, de lifestyle-adept en de gewone consument nuttigen immers sportvoeding. Volgens Datamonitor bedroeg de groei van de markt van sportvoeding 6,4 % tussen 2000 en 2005, wat van deze markt de snelst groeiende markt maakt.

Een aantal inzichten ivm sportvoeding werden door Datamonitor geformuleerd.

Consumentengroepen

De consumenten voor sportvoeding zijn op te delen in verschillende groepen:

  • Bodybuilders en professionele atleten
  • Recreatiesporters
  • De ‘Life-style’ consument, m.a.w. de consument die aandacht besteed aan fysieke en mentale gezondheid

In het verleden waren het vooral jonge mannen die de traditionele consument waren van sportvoeding. Tegenwoordig wordt gesport door alle bevolkingslagen. De jongere consumenten blijven weliswaar de belangrijkste vrijetijd sporters. Ook vrouwen bewegen en sporten meer dan vroeger. Daarnaast sporten meer ouderen om op deze manier de effecten van het verouderingsproces tegen te gaan.

Kritische consumenten

  • De smaak van sportvoeding schrikt veel consument af en ontmoedigt consument deze te nuttigen.
  • De consumenten willen duidelijk aantoonbare voordelen zien van sportvoeding.
  • De consumenten wantrouwen de nutritionele of gezondheidsclaims van sportvoeding.
  • Men wil voornamelijk de korte termijn effecten van sportvoeding zien

Bronnen