Vlees in vorm naar keuze: een koud kunstje

Een Amerikaanse firma brengt een systeem op de markt waarmee aan de lopende band allerlei vormen haarfijn uit stukken vlees kunnen gesneden worden en dit op een zeer hygiënische manier. Het systeem kan ook gebruikt worden om een stuk vlees optimaal in verschillende porties te verdelen of om bijvoorbeeld ongewenste vetrandjes te verwijderen.

Waterstraalsnijden is een technologie die in de jaren zeventig werd ontwikkeld om allerlei vormen uit diverse plaatmaterialen te kunnen snijden. Het snijden met een waterstraal vind nu ook meer en meer toepassing in de voedselverwerkende industrie voor de verwerking van voornamelijk vlees, vis en diepvriesvoedsel. Ook toepassingen op gebak, snoepgoed en chocolade zijn denkbaar.

Het Amerikaanse FMCFoodTech integreert deze technologie samen met computer scanning en 3-D machine visualisatie in zijn ‘DSI AccuraTM portioning systeem’. Dit systeem maakt het mogelijk om speciale vleesversnijdingen uit te voeren tegen lage kost en op grote schaal. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om stukken vlees op een maximale manier te proportioneren, vetranden te verwijderen of in speciale vorm te snijden. Kortom vleesporties met eender welke vooraf ingestelde vorm, gewicht of afmeting kunnen aan de lopende band worden geproduceerd.


Waterstraalsnijden

In een waterstraalsnijder genereert een hogedrukpomp een zeer fijne waterstraal (van onthard en gefilterd water) die aan een hoge druk door een straalbuis en een spuitkop wordt gespoten. De waterstraal van de krachtigste waterstraalsnijders bereiken snelheden tot 3000 km/u en laten toe om (in combinatie met een schuur- of snijmiddel) zelfs harde materialen te versnijden. De snelheid en kwaliteit van de snede waarmee verschillende materialen gesneden kunnen worden is afhankelijk van de druk van het water en de te snijden contour. De sneden zijn braamloos en van een constante, hoge kwaliteit. Daar het een koud doorslijpproces is wordt er geen warmte in het te snijden materiaal geproduceerd. Er vind ook geen doorbuiging plaats waardoor het goed mogelijk is om flexibele materialen te bewerken.


Het Accura systeem kan werken aan bandsnelheden van 24 meter per minuut, de snijlijn is letterlijk haarfijn en tot op 1,6 mm nauwkeurig te positioneren. De gebruiker kan zelf een figuur tekenen, inscannen en enkele minuten later de versnijding opstarten. Meerdere waterstraalsnijders kunnen in tandem geplaatst worden waardoor complexe versnijdingen mogelijk zijn zonder dat de bandsnelheid hoeft te worden verminderd. Ook 3-D vormen kunnen worden uitgesneden door meerassige snijders te gebruiken. De systeemonderdelen kunnen makkelijk verwijderd worden voor schoonmaak, inspectie of vervanging.

Interessante links

FMC Europe NV (Sint-Niklaas)Het ‘DSI AccuraTM portioning systeem’ aan het werk

Bronnen

FMC FoodTech