Inmengen van puree met fruit

Voor puree worden verschillende nieuwe toepassingen gezocht. Eén van die toepassingen is het inmengen van puree met diepgevroren fruit, om zo een homogeen mengsel te bekomen.

Voor het inmengen van puree worden typisch rode vruchten (allerlei soorten bessen) gebruikt. Het mengen gebeurt in batch, om ook verschillende andere fruit- en groentensoorten toe te laten, en zo de mengtijd te variëren. Mengtijden liggen rond de 60 seconden, zodat alles maximaal 1°C opgewarmd wordt en er geen smaakverandering kan plaatsgrijpen door de mechanische actie.

Het inmengen van puree met fruit is mogelijk door het gebruik van een ploegschaarmenger met een totale lossing en dubbele wand. De ploegschaarmenger is de meest homogene menger die er bestaat en die geen ontmenging met zich meebrengt. De totale lossing is noodzakelijk om een restproduct te hebben dat kleiner is dan 0,1%. Met deze installatie kunnen, indien de toevoer geautomatiseerd wordt, tot 15 batchen per uur gemaakt worden. Als alternatieven voor fruit kunnen bijvoorbeeld groenten of kruiden gebruikt worden.

Tabel: eigenschappen van verschillende types mengers

 

Mengtijd

Homogeniteit

Ontmenging

Reinigbaarheid

Prijs/kg

Reproduceer-baarheid

Lintmenger

¤

¤¤

¤¤¤

¤

¤

¤¤

Ploegschaarmenger

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤

¤¤¤

¤¤¤¤

Ploegs. totale lediging

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤

¤¤¤¤

Verticale menger

¤¤

¤¤¤

¤

¤¤

¤¤¤

¤¤

Schroefmenger

¤

¤

¤¤

¤

¤¤¤¤

¤

Dubbelassige menger

¤¤¤¤

¤¤¤¤

¤¤¤

¤¤¤

¤¤

¤¤¤¤


Voor de keuze van de meest geschikte menger kan de vorige overzichtstabel geraadpleegd worden. Om nog beter tegemoet te komen aan een bepaalde toepassing, kunnen ook verschillende types mengers samengenomen worden. Zo worden bijvoorbeeld palettenmengers hier niet bij vermeld, maar ze hebben identische eigenschappen als ploegschaarmengers. In de groep van de verticale mengers kan je zowel de verticale met een schroef, met pneumatische opvoer of met een roerwerk terugvinden. De tabel geeft een algemene richtlijn aan: verticale mengers hebben standaard veel last van ontmenging en zijn moeilijk te reinigen, maar bijvoorbeeld grote inspectieluiken vergemakkelijken de reiniging.

Een overzicht van verschillende types mengers en hun toepassing zijn te vinden op de website www.mengers.be

Bron

WAM B.H.M. Peter Guelluy (peter@wam.be)