RFID voor tracering in de voedingsketen - het teststadium voorbij

Jaren geleden liep de voedingssector met de introductie van de streepjescode voorop, met RFID loopt het echter niet zo’n vaart. Doch, daar begint nu verandering in te komen. Een Duitse supermarktketen legt immers zijn voornaamste voedingsleveranciers vanaf 1 oktober het gebruik van RFID tags op. Over welk type tags gaat het, en levert het ook voordelen op voor de voedingsbedrijven?

RFID (Radio Frequency Identification) wordt al enkele jaren vooropgesteld als het alternatief voor de streepjescode. RFID tags bevatten een unieke code en kunnen gelezen worden zonder er (visueel) contact mee te maken. Verschillende (honderden) codes kunnen in enkele seconden worden gelezen en dat van op afstand. RFID tags zijn bovendien moeilijker te vervalsen dan de streepjescode en zijn minder gevoelig voor weersinvloeden, vuil etc.

Vanaf 1 oktober verplicht de Duitse supermarktketen Metro zijn voornaamste voedingstoeleveranciers tot het implementeren van RFID tags op paletten en grote verpakkingseenheden. Voor implementatie van deze technologie kunnen de bedrijven terecht bij het Duitse ‘RFID Konsortium’, een samenwerkingsverband van een tiental IT-technologiebedrijven.

Duitse vleeswarenproducent Gruninger was één van de eerste toeleveranciers die wist te beantwoorden aan de wensen van Metro. Het gebruikt momenteel de door Metro vereiste UHF passieve tags die voldoen aan de EPC klasse 1 Gen2 standaard. Gruninger brengt dergelijke RFID tags aan op paletten en dozen die elk een honderdtal vacuüm verpakte worsten bevatten, wat neerkomt op een verbruik van 5000 tot 10000 tags per dag. Gruninger ziet in deze manier van werken niet alleen voordelen in het versterken van zijn relatie met Metro, maar ook voordelen voor eigen bedrijfsmanagement:

  • Een beter en betrouwbaarder voorraadbeheer
  • Minimaliseren van diefstal
  • Sneller inventariseren van uitgaande stromen en retourlogistiek
  • Een beter inzicht in de keten
  • Een betere terugkoppeling naar de productie (betere afstemming op de vraag)

Radio frequency identification (identificatie met radiogolven)

RFID is een technologie om van een afstand informatie op te slaan en te lezen die aanwezig is in zogenaamde RFID tags die op of in objecten zitten. De door Metro vereiste tags zijn passief en hebben dus geen eigen energiebron. De informatie die erin vervat zit, typisch een GUID identificatienummer, kan er van gelezen worden door het benutten van het elektromagnetisch veld van een lezer om een stroom te induceren in de chip. Het zijn tevens UHF tags die gebruik maken van hoge frequenties wat een groter leesbereik geeft.Er wordt momenteel werk gemaakt van informatiesystemen (middleware en edgeware) die de grote toevloed van gegevens kunnen verwerken.

Er zijn nog verschillende andere mogelijkheden voor RFID technologie in de voedingssector maar die zijn nog niet allemaal voor morgen. Een aanrader voor wie echter meer wil vernemen over de huidige stand van zaken betreffende RFID toepassingen voor de voedingssector is het ééndaags congres ‘Food and RFID’ op 25 oktober 2007 te Duisburg (Duitsland). Naast lezingen vinden er ook een aantal workshops plaats rond :

  • Traceerbaarheid en transparantie voor zuivelproducten
  • Perspectieven van RFID voor kwaliteitsmanagement in de vleesverwerkende industrie
  • Vers fruit en groenten dankzij combinatie van RFID met sensortechnologie

Interessante link

MetroRFID Konsortium GruningerInternationaal congres ‘Food and RFID’

Bron

RFID journal artikel MetroRFID journal artikel Gruninger