Op weg naar het behoud van gezondheidsbevorderende componenten in cacao

Spaanse onderzoekers rapporteerden in Journal of Agricultural and Food Chemistry een nieuwe manier om cacaopoeder te verkrijgen met tot acht keer meer flavonoïden in vergelijking met de traditionele cacaopoeder. Innovatieve producten kondigen zich aan.

De hoge hoeveelheid flavonoïden zou te verklaren zijn door het weglaten van de gebruikelijke fermentatie en roosterstappen in de verwerking van cacaobonen. Beide stappen worden gelinkt met enzymatische en non-enzymatische oxidatiereacties die resulteren in een verlies van flavonoïden.

Flavonoïden vormen een grote familie van plantaardige stoffen. Ze vormen een subklasse van de polyfenolen en worden in verschillende levensmiddelen teruggevonden (oa in bessen, pindanoten, appels, chocolade, thee en rode wijn). Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden beschreven. Er wordt een cholesterol en een bloeddruk verlagend effect aan hen toegekend. Van een aantal flavonoïden is bekend dat ze, evenals de vitamines A, C en E, een antioxidatieve werking hebben. Cacao is een bron van flavonoïden. Hoge concentraties zijn aanwezig onder de vorm van epicatechin en catechin.


In een klinische studie werd de biobeschikbaarheid van de componenten getest. Zes proefpersonen dronken een melkdrank op basis van flavonoïd verrijkte cacao. Vervolgens dronken diezelfde personen melk op basis van de traditionele cacao. Bloed en urinestalen bevestigden de goede biobeschikbaarheid. Personen die de verrijkte drank hadden geconsumeerd, vertoonden hogere waarden in de stalen.

Deze resultaten, samen met voorafgaande rapporten omtrent de cardiovasculaire voordelen toegeschreven aan de aanwezigheid van procyanidine (polymeren bestaande uit epicatechin en catechin eenheden) in plasma, geven aan dat verder onderzoek omtrent het valideren van de gezondheidsvoordelen van flavonoïd verrijkte cacaopoeder noodzakelijk is.

Gebruik makend van een gepatenteerd proces heeft Natraceutical CocoanOX 12% en CocoanOX 45% Extract gecreëerd. De percentages aan polyfenolen van deze innovatieve producten werden aangenomen op basis van een Folin-Ciocalteu analyse (zie tabellen). De cacaopoeder en het extract kunnen aan de voeding toegevoegd worden om de concentratie aan antioxidanten in het bloed te laten stijgen.

 

g/100g CocoanOX (DM)

g/100g cacaopoeder (DM)

Totaal gehalte polyfenolen

> 12

4 - 6


Gemiddeld maken polyfenolen twaalf tot achttien procent van het vetvrije drooggewicht van cacao uit. Maar tijdens het fermenteren, drogen, roosteren en alkaliniseren van de bonen gaan traditioneel het merendeel van deze ingrediënten verloren.

Ingrediënten

ORACHydro1 (µmolTE/g)

CocoanOX 12%

2861

Cacaopoeder

690

Donkere chocolade

131

Melkchocolade

67

(1) ORAC= Oxygen Radical Absorbance Capacity

Componenten uit CocoanOX

mg/g polyfenolen (DM)2

Catechin

7.16

Epicatechin

31.49

Procyanidin B1

3.22

Procyanidin B2

17.14

Andere procyanidinen

31.49

Totale concentratie polyfenolen

90.5

(2) HPLC-MS profiel

In een eerder artikel werd de Acticoa chocolade van Barry Callebaut voorgesteld. Deze bevat eveneens meer polyfenolen door heb gebruik van een nieuwe processing methode. Ook Mars is op de kar gesprongen en heeft met Cocoavia een soortgelijk product op de markt gebracht.

Het Nestlé Research Center benadrukt echter dat het onderzoek naar de gezondheidseffecten van cacao preciezer moet gebeuren. Het is nog onduidelijk in welke dosis cacao een gezondheids-bevorderend effect heeft. Verder onderzoek moet leiden tot een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Bronnen

  • Tomas-Barberan FA et al. A New Process To Develop a Cocoa Powder with Higher Flavonoid Monomer Content and Enhanced Bioavailability in Healthy Humans. J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 3926-35.
  • health-herbal.com
  • neutraceutical.com
  • acticoa.com
  • cocoavia.com