Nieuwe PLA-techniek van PURAC

Materiaalontwikkelaar PURAC heeft in nieuwe lactiden geïnvesteerd die uiteindelijk de voedingsmiddelenindustrie zullen voorzien van goedkopere, effectievere bioplasticiden. Het stelt producenten van bioplastic in staat tot de PLA-bioplasticmarkt toe te treden.

Nieuwe mogelijkheden

De D-- en L+ PLA-polymeren zorgen voor een bioplastic dat temperaturen tot 175°C kan doorstaan. Het plastic is door consumenten te gebruiken in de magnetron en als flesjes voor hete vloeistoffen. ”Deze ontwikkeling zal kosten en investeringen voor de bioplasticindustrie verlagen en significant bijdragen aan de groei van de PLA-markt”, zegt Arno van de Ven, vice-president van de chemische en farmaceutische divisie.

Afbreekbaar versus regulier

Poly-Lactic Acid (PLA) is ruw materiaal voor bioafbreekbaar plastic, een milieuvriendelijk alternatief voor plastic op olie gebaseerd. PLA is geproduceerd van melkzuur uit producten als maïs, suikerbiet, tapioca en suikerriet. Onderzoek van de Britse Campden en Chorleywood Food Research Association Group toont aan dat bioafbreekbare en composteerbare verpakkingen alleen milieuvriendelijk zijn wanneer ze industrieel worden gecomposteerd. Dergelijke systemen zijn nog maar schaars beschikbaar.

PURAC

PURAC heeft zeventig jaar ervaring en is mondiaal marktleider in melkzuur. Op dit moment wordt een nieuwe melkzuurfabriek gebouwd in Thailand, waar 100.000 ton per jaar geproduceerd gaat worden.

Bron

VMT-online http://www.vmt.nl/index.php?page=nieuwsartikel&id=3008