Listeria faag krijgt GRAS status

FDA en USDA hebben aangekondigd dat de Liseteria monocytogenes bacteriofaag Listex P100 goedgekeurd werd als GRAS (Generally Recognised as Safe) voor alle voedingsproducten.

Het Nederlandse EBI FOOD safety ontwikkelde een natuurlijke methode om Listeria, één van de meest gevaarlijke voedselpathogenen, te bestrijden. Extensieve veiligheids- en effectiviteitsdata evenals organoleptische testen hebben nu aangetoond dat het product van EBI FOOD safety ‘Listex P100’ veilig is en geen impact heeft op smaak, aroma, kleur en andere fysische eigenschappen van behandelde voedingsproducten.

Na eerdere GRAS erkenning voor kaas in 2006 verwierf de Listeria bacteriofaag Listex deze zomer de GRAS erkenning voor alle voedingsproducten. Hiermee is Listex P100 de eerste bacteriofaag die de GRAS status krijgt.


Wat is GRAS?

GRAS (Generally Recognized as Safe) is een term gebruikt door het Amerikaanse FDA die aangeeft dat een bepaalde component veilig bevonden werd door experts voor gebruik in voeding en hierdoor vrijgesteld is van de gebruikelijke controles voor voedingsadditieven door het FFDCA (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act). De component dient veilig te zijn onder de condities van het bedoelde gebruik. 


Bovendien heeft het Europese “Food and Feed Law Review” (EFFL) dit jaar een artikel gepubliceerd waarin het gebruik van Listex als proces hulpmiddel vrij is van etiquetteringsverplichtingen, op voorwaarde dat de producent de verplichte veiligheidsvereisten naleeft die voorvloeien uit Art 14 van EC Nr 178/2002.

De bacteriofaag Listex kan volgens SKAL, de onafhankelijke controle-instantie in opdracht van de Nederlandse overheid, zelfs gebruikt worden in biologische voedingsproducten conform EU regulatie (EEC) nr. 2092/91.

Bron

www.ebifoodsafety.com