Vanwaar komt de metaalsmaak van zoetstoffen?

Zoetstoffen worden voornamelijk gebruikt om de calorie inname te beperken, maar op sensorisch vlak hebben ze een nadeel, zeker wanneer ze in grote concentraties gebruikt worden: ze zijn bitter en/of hebben een metaalachtige nasmaak. Vanwaar komt deze metaalsmaak?

De meest gebruikte zoetstoffen zijn:

  • Saccharine
  • aspartame (Nutrasweet)
  • acesulfaam-K
  • cyclamate


Onderzoekers van Nestlé Research Centre ontdekten dat saccharine de TRPV1-receptor (transient receptor potential vanilloid-1) activeert. Deze receptor is ondermeer verantwoordelijk voor het waarnemen van pijn en hitte, maar blijkt ook gevoelig te zijn voor capsaïcine, de stof die in pepers het branderige gevoel veroorzaakt. Daarnaast blijkt dat de kunstmatige zoetstoffen de receptor ook gevoelig maakt voor zuur en temperatuur. Naast kunstmatige zoetstoffen zouden ook metaalsmakende zouten (zoals kopersulfaat, zinksulfaat en ijzersulfaat) deze receptor activeren.

De receptor blijkt gevoelig te zijn voor uiteenlopende stoffen met verschillende gewaarwordingen. Hoe dit door onze hersenen uit elkaar gehouden wordt, is echter een volgende onderzoeksuitdaging.

NutraSweet komt trouwens met een nieuwe zoetstof op de markt: een combinatie van acesulfaam-K en Aspartaam. Deze combinatie zou minder de typische metaalsmaak vertonen. Dit werd trouwens eerder ook door Coca-cola bevonden, die deze twee zoetstoffen in haar ‘coca-cola zero’ gebruikte. Ondertussen gaat de zoektocht naar nieuwe zoetstoffen verder waarbij er voornamelijk gekeken wordt naar Saccharine en Stevioside! Stevioside heeft tot nu echter nog geen GRAS-status gekregen van de FDA.


Bronnen