Pilootinstallaties voor eenheidsbewerkingen van voedingsproducten en nevenstromen

Op weg naar het zuiden, niet eens zo ver van de Belgische grens, treft men een O&O bedrijf aan dat een unieke combinatie aan pilootinstallaties bezit voor allerlei eenheidsbewerkingen. Voedingsbedrijven die in de pilootfase van hun productontwikkeling zitten kunnen er via diverse samenwerkingsmogelijkheden terecht.

Het Franse A.R.D. (‘Agro Industrie Recherche et Développements’), gevestigd in Pomacle (vlakbij Reims), ontstond eind van de jaren tachtig als private onderzoeksinstelling op initiatief van de groeperingen ‘Sucre Union’ en ‘Champagne Céreales’. De onderzoeksactiviteiten van A.R.D. richten zich op de verwerking van landbouwgewassen (granen, suikerbiet, cichorei, luzerne, …) en hun nevenstromen.

Gaandeweg ontwikkelde het competenties op het vlak van vegetatieve raffinage, witte biotechnologie, groene chemie en agro-materialen. Verschillende producten die resulteerden uit het onderzoekswerk worden momenteel vermarkt door de ‘Soliance’ groep. Als O&O bedrijf beschikt A.R.D. over uitgebreide pilootinstallaties voor zowat alle eenheidsbewerkingen die in de voedingsindustrie gebruikt worden.

De infrastructuur omvat ondermeer pilootinstallaties voor:

 • malen
 • persen
 • zeven
 • weken
 • sedimenteren
 • decanteren
 • filteren
 • centrifugeren
 • fractioneren
 • extraheren
 • destilleren
 • dialiseren
 • drogen
 • indampen
 • sproeidrogen
 • kristalliseren
 • fermenteren
 • stoom behandelingen
 • hoge druk behandelingen
 • chemisch en enzymatisch behandelingen
 • industriële chromatografie
 • afvullen en verpakken

De meeste eenheidsoperaties kunnen op verschillende schalen worden uitgevoerd gaande van grammen, over kilogrammen tot tonnen eindproduct. Ook heel wat analyses op het product kunnen ‘on site’ uitgevoerd worden. Dankzij deze unieke infrastructuur en hun geschoolde technici voert A.R.D. heel wat contractonderzoek uit voor derden. Deze partij kan dus een interessante partner zijn voor voedingsbedrijven die in de pilootfase zitten van een productontwikkeling of die een nevenstroom met een potentieel interessante fractie wensen te valoriseren.

Interessante links

 • http://www.a-r-d.fr
 • http://www.groupesoliance.com

Bron

Nieuwsbrief Vlaams Innovatienetwerk