Havergebaseerde yoghurt

Graangebaseerde producten vormen een alternatief voor soja-producten in het snel groeiend niet-zuivel yoghurt segment. Avenly Oy Ltd en Professor Hannu Salovaara van de universiteit van Helsinki zijn al verscheidene jaren bezig met het ontwikkelen van de geschikte technologie om havergebaseerde producten te maken.

Sinds een 10 – tal jaar bestaat de technologie voor een lepelbare havergebaseerde yoghurt-type. Dit product wordt onder de naam Yosu vermarkt door het Finse bedrijfBioferme . Het heeft een uitstekende positie in de markt veroverd en is competitief met andere niet-zuivel yoghurtproducten.

Gezondheidsvoordeel van havergebaseerde yoghurt producten

Dit product bevat zowel havervezels (beta-glucanen) als pro-biotische melkzuurbacteriën of bifido-bacteriën. Haver beta-glucanen hebben een cholesterol verlagende werking. Aan pro-biotische melkzuurbacteriën of bifidobacteriën zijn verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegewezen. Dit zijn onder andere:

 • het remmen van bepaalde ongewenste bacteriën, zoals E.coli en Cl. perfringens,
 • voorkomen van diarree door rotavirussen en Salmonella,
 • verminderen van effecten van Candida infecties,
 • het positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme,
 • het remmen, direct of indirect, van het ontstaan van darmkanker,
 • het bevorderen van de immuunrespons,
 • het produceren van vitamines,
 • verbeterde stoelgang,
 • het bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium,
 • de afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie

Voor meer informatie betreffende gezondheidsbevorderende eigenschappen van probiotica: http://www.food-info.net/nl/ff/probiotics2.htm


Momenteel is Avenly Oy Ltd in samenwerking met de universiteit van Helsinki volop bezig om drinkbare graan-gebaseerde pro-biotische nectars of smoothies te ontwikkelen. Deze technologie is een grote uitdaging aangaande textuur en stabiliteit van het product. Momenteel ze over een ‘grijze’ drank, maar met een goede en aangename smaak.

Bronnen en meer informatie

 • Technology of drinkable pro-biotic cereal suspensions (smoothies). H.O. Salovaara and F.K. Gates. Lezing op ‘C&E Spring Meeting: Consumer Driven Cereal Innovation: Where Science Meets Industry’, Montpellier, Frankrijk, 2-4 mei 2007
 • http://www.avenly.fi
 • http://www.bioferme.fi
 • http://www.food-info.net/nl/ff/probiotics.htm
 • Havervezels worden in België onder andere verdeeld door C.H. Erbslöh onder de productnaam SunOpta vezels