Natriumbenzoaat, een bewaarmiddel in frisdrank op de helling

Is natriumbenzoaat (E211) zo onschuldig als werd aangenomen?

Professor Piper van de Sheffield University toonde in een studie aan dat natriumbenzoaat zeer schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Het zou cellen beschadigen en zo aanleiding kunnen geven tot ziektes zoals levercirrose en Parkinson, ziektes die eerder geassocieerd worden met overmatig alcoholgebruik of ouderdom.

Natriumbenzoaat is een bewaarmiddel dat in een aantal frisdranken gebruikt wordt. Het kwam onder de aandacht nadat de ‘Food Standard Agency’ verhoogde concentraties benzeen, een kankerverwekkende stof, in een aantal frisdranken terugvond. Dit gaf aanleiding tot het terugtrekken van een aantal producten en een oproep tot verhoogde waakzaamheid en controle voor de aanwezigheid van benzeen in frisdranken.

Het gebruik van natriumbenzoaat werd eerder wel goedgekeurd door de ‘Food Standard Agency’ en de Europese Unie. Blijkbaar zou deze goedkeuring gebaseerd zijn op slechts een beperkt aantal studies. Natriumbenzoaat is trouwens niet het enige additief dan onder de loep genomen wordt in diverse gezondheidsgerelateerde studies.

Natriumbenzoaat, E 211

Natriumbenzoaat is een conserveringsmiddel dat gebruikt wordt om gisten, bacteriën en schimmels te doden. Tezamen met vitamine C kan het de kankerverwekkende stof benzeen vormen.

Bronnen

De standaard, The independent