Suikervrije gomformuleringen

Nieuwe formuleringen combineren de suikervervangers maltitol en xylitol voor toepassing in suikervrije gomachtige snoepwaren. Maltitiol geeft hierbij de gom meer textuur terwijl xylitol de verwerkbaarheid bevordert. Uit Japans onderzoek blijkt echter dat maltitol, in tegenstelling tot xylitol, tandplakvorming stimuleert

Snoepfabrikanten hebben kauwgom op de markt gebracht waarin suiker vervangen is door tandvriendelijke zoetstoffen. Hierbij wordt naast sorbitol veelal xylitol (E967) gebruikt omdat het een frisse smaak geeft. Dat komt doordat het oplossen van xylitol in water een endotherm proces is, waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Daarbij ontstaat een fris gevoel in de mond. Maar belangrijker nog is de positieve werking van xylitol op tanden en kiezen die berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterieStreptococcus mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien verhindert xylitol dat de bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten. Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel en bevordert het de vorming van complexen van calcium en eiwitten uit het speeksel en daarmee de remineralisatie van de tanden en kiezen. Om deze effecten te bereiken dient ca. 5 tot 10 gram xylitol verspreid over de dag te worden ingenomen, bijvoorbeeld als kauwgom of zuigtablet.

Suikeralcoholen

Zowel xylitol als maltitol zijn suikeralcoholen (of polyolen) die worden gebruikt als zoetstof. Beiden hebben ongeveer (0,9 keer) de zoetkracht van tafelsuiker (sucrose), maar hebben een lagere calorische inhoud (40% minder caloriën dan suiker). Xylitol komt voor in verschillende soorten groenten en fruit waaronder bloemkool, pruimen, aardbeien en frambozen (1% van het droge gewicht). Industriële xylitol wordt aangemaakt uit xylose-rijke grondstoffen via een chemisch reductieproces of via fermentatie met behulp vanCandida gisten. Maltitol komt niet in de natuur voor, maar wordt verkregen uit moutsuiker (maltose). Bij overmatig gebruik (meer dan een halve gram per kilo lichaamsgewicht per dag) kunnen xylitol en maltotol laxerend werken.


Om de markt voor suikervrije kauwgom te bedienen heeft de firma Roquette een nieuwe formulering ontwikkeld waarin een speciale (door de firma Cafosa ontwikkelde) gom naast xylitol ook maltitol bevat. Maltitol geeft hierbij de gom meer textuur met behoud van een goed zoetheidsprofiel, terwijl xylitol de viscositeit vermindert waardoor het product beter verwerkbaar wordt. De gom kan gevuld worden met een vloeibare smaakdrager en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

maltitol

xylitol


In een recent Japans onderzoek werd het effect van zowel xylitol- als maltitol-bevattend kauwgom op tandbederf nagegaan. In tegenstelling tot xylitol, dat de groei van Streptococcus mutans inhibeerde, bleek maltitol tandplakvorming te bevorderen. Combinaties van xylitol en maltitol werden echter niet getest. Het is echter best mogelijk dat xylitol de negatieve effecten van maltitol kan compenseren omdat een klein aandeel xylitol in de aanwezigheid van suikers doorgaans al resulteert in een bescherming tegen tandbederf.

Tandbederf

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld. Naar schatting 95% van de wereldbevolking lijdt er aan. Ze bestaat in de aantasting van achtereenvolgens tandglazuur, tandbeen (dentine) en tandzenuw door bacteriën uit de tandplak, voornamelijkStreptococcus mutans en Lactobacillus. Deze bacteriën zetten suikers om in zuren, waardoor het tandglazuur zal oplossen. Zo ontstaat een gaatje waardoor de bacteriën toegang krijgen tot de dentine dat rechtstreeks door de bacteriën geconsumeerd kan worden en zo wordt de tand rot. De tanden hebben wel een herstelcapaciteit (remineralisatie van het glazuur) en ook een afweermechanisme (door het afstoppen van de dentinekanaaltjes), maar bij lange en frequente zuuraanvallen (een hoge frequentie van suikerconsumptie) is deze ontoereikend. Eenmaal de zenuw geraakt zal de tand verwijderd moeten worden.


Bronnen

  • vmtonline: http://www.vmt.nl (Home > Ingrediënten > Roquette innoveert in suikervrije gomformuleringen)
  • Haresaku S. et al. Long-term effect of xylitol gum use on mutans streptococci in adults. Caries Research 41(3):198-203 (2007).

Interessante links

  • http://www.roquette.com/eng/products/polyols.htm
  • http://www.cafosa.com/