Ag-ionen om producten vers te houden

Absorberend papier dat zeolieten bevat, scheidt zilverionen af om de bacteriële groei in levensmiddelen te remmen.

De Amerikaanse firma MicrobeGuard ontwikkelde een nieuw absorberend papier voor voedingsbakjes die de verspreiding van micro-organismen in verse producten tegenhoudt.

De technologie is gebaseerd op het bacteriëndodend effect van zilverionen (AgION-technologie). Dit metaal remt de groei af van micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels. Het zilver wordt gedragen door zeolieten die zijn opgenomen in absorberend papier. Het gaat om aluminosilicaten waarvan de samenstelling sterk lijkt op die van klei en waarvan de moleculaire structuur wordt gevormd door sommige min of meer gebonden ionen die kunnen worden geruild met andere. Het papier zelf is getextureerd en vertoont luchtinsluitingen die de afkoeling bevorderen. Het is waterbestendig en kleeft niet.

Dit nieuw absorberend papier heeft geen ongewenste effecten op verpakte levensmiddelen en werd gevalideerd door de European Food Safety Authority (EFSA). Het maakt het mogelijk de conserveringsduur van verse levensmiddelen met 1 tot 3 dagen te verlengen.

Meer informatie omtrent deze en andere antimicrobiële verpakkingen kan u vinden op de website van Microbeguard.