Shrink sleeves: ook in hernieuwbare en composteerbare varianten

Shrink sleeves (krimphulzen) worden in de verpakkingssector gebruikt voor diverse redenen waaronder decoratie en beveiliging (tamper evidence) van de verpakking. Naast de traditioneel gebruikte materialen komen nu ook de hernieuwbare, composteerbare varianten op de markt, op basis van PLA (polylactic acid).

In het Artikel van 11 januari 2007 werd een kort overzicht gegeven van toepassingen van hernieuwbare biodegradeerbare verpakkingsmaterialen (verpakkingen voor groenten en fruit, flessen voor plat water, displayschaaltjes voor bijvoorbeeld fruit of pralines en draagtassen). Recentelijk is voor de PLA-film een extra toepassing beschikbaar geworden namelijk de shrink sleeve.

Momenteel zijn er algemeen gezien drie groepen van materialen beschikbaar voor productie van shrink sleeves: 60% van de sleeves bestaat uit PVC, 30% uit PET en 10% uit OPS. De shrink sleeves worden na aanbrengen rond een verpakking gekrompen door het gebruik van hete lucht of stoom, waarbij meestal temperaturen gebruikt worden in de range 80°C - 140°C.

Shrink sleeves op basis van PLA hebben als voordeel, naast het hernieuwbare en composteerbare aspect, dat het krimpproces al start vanaf 60°C. Deze sleeves kunnen dan ook aangebracht worden rond een verpakking in een temperatuurrange 60 – 80°C. Meer informatie rond PLA-shrink sleeves kan gelezen worden op de website van CCL Label – Decorative Sleeves en van EarthFirst PLA.

De functies van shrink sleeves kunnen zeer veelzijdig zijn. Veelal wordt het decoratieve aspect als een groot pluspunt gezien, omdat deze sleeves toelaten om zelfs redelijk complexe verpakkingsvormen (vb. flessen met allerlei inkepingen en vormen) mooi te omhullen met kleurrijke decoraties en informatie. Een ander belangrijk aspect waarom shrink sleeves kunnen toegepast worden is ‘tamper evidence’. Zo kan een fles volledig worden omhuld met een shrink sleeve (inclusief de dop). Andere mogelijke functies van shrink sleeves zijn UV-bescherming (mits volledige afsluiting van de fles inclusief de bodem), isolatie tegen hitte (vb. voor microgolfoven-toepassingen), ‘metaal’-uitzicht, promotionele acties,…

Bronnen

  • Pack4Food
  • Techniline