Onderzoek naar toepassingen nanotechnologie in verpakkingssector

Verschillende kenniscentra en bedrijven waaronder Danone en Innovia Films hebben zich geschaard achter onderzoek naar toepassingen van nanotechnologie, die zouden kunnen resulteren in sterkere verpakkingsmaterialen met minder gebruik van grondstoffen.

Nanotechnologie bestudeert en manipuleert materialen op nanometerschaal (10-9 m) voor verschillende toepassingsgebieden. Een voorbeeld van deze materialen zijn nanokleicomposieten met toepassingen in de automobielsector, de medische sector, de sector van de brandvertragers en van de oppervlaktebehandelingen. In de verpakkingssector wordt onder andere onderzoek uitgevoerd om via nanokleipartikels de barrière-eigenschappen van verpakkingsmaterialen te verhogen (zie STW 06).

In de Queen’s University van Belfast is er een onderzoek opgestart met als doel de reductie van grondstoffen en het verbeteren van de performantie van polymeren via nanotechnologie. De onderzoekers wensen via nanotechnologie materialen te manipuleren op bijna atomische schaal om nieuwe materialen en toestellen te ontwikkelen. De partners in dit onderzoek zijn de ‘School of Mechanical and Aerospace Engineering’ in Queen’s University, de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Bradford, Danone, Smith and Nephew, Innovia Films, JGP Perrite en Boran-Mopack. De interesse van internationale voedings- en verpakkingsbedrijven zoals Danone en Innovia Films toont aan dat nanotechnologie ook mogelijkheden biedt in de voedings- en verpakkingssector.

Het onderzoek zal zich vooreerst focussen op verwerkingsstappen, nodig om mengsel van polymeren (bestaande uit nanodeeltjes) te verwerken tot eindproducten. Daarna zullen mogelijke toepassingen onderzocht worden in verschillende industriële sectoren (waaronder dus de voedings- en verpakkingssector). Volgens het team in Queen’s zorgen nanocomposietmaterialen voor een grote verbetering in performantie van materialen, waaronder de mechanische en barrière-eigenschappen.

Meer info over verschillende aspecten van nanotechnologie kan u vinden op de website vanNanoroad, van Foresight en van Future Technology Center.

Bronnen

  • foodproductiondaily.com
  • Pack4Food