Koekje met levende yoghurtculturen

LU heeft een koekje met levende yoghurtculturen, de zogenaamde Liga YoBreak, gelanceerd op de Nederlandse markt.

LU en Danone hebben een gepatenteerde methode gevonden om Danone-yoghurt met zijn specifieke yoghurtculturen zodanig te drogen dat deze de processtap overleven. Dat is uniek omdat yoghurtculturen zich tot op heden alleen bevonden in vloeibare, natte yoghurt. In een volgende fase mengt de fabrikant het poeder in een speciale emulsie zodat deze op het koekje kan worden gelegd.

In een onderzoek door TNO is aangetoond dat de yoghurtculturen van Liga YoBreak ten minste even goed of zelfs nog iets beter dan Danone yoghurt de passage door het maagdarmkanaal overleven. Dit geldt zowel voor de Steptococcus thermophilus als voor deLactobacillus bulgaricus.

In Nederland draagt dit product de naam yoghurtbiscuit. In Frankrijk en België is dit echter verboden. Nederland blijft de enige Europese markt waar het product verkrijgbaar is. LU sluit niet uit dat andere landen zullen volgen. Dit product is een interessante optie niet alleen voor ontwikkelde markten, maar wellicht ook in landen waar een degelijke gekoelde keten ontbreekt.

Het opmerkelijke aan Liga YoBreak is dat de culturen op kamertemperatuur kunnen worden bewaard. De populatie neemt in een tijdspanne van zes maanden slechts marginaal af. Aan het eind van de THT-datum bevat een koekje van 20,4 gram dezelfde hoeveelheid kolonie vormende eenheden (109 cfu) als 125 gram yoghurt. Liga Yo braek is het eerste lang houdbare product dat buiten het koelvak kan bewaard worden en levende yoghurtculturen bevat.

Liga YoBreak is verkrijgbaar in twee smaken, namelijk bosvruchten en perzik-abrikoos.

Bron

Persbericht Danone-Lu