Quercitine

Quercitine behoort tot de groep van de anti-oxidantia en draagt bij tot de bescherming van het lichaam tegen verscheidene ziektes. Een te hoge consumptie van quercitine zou echter ook schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Quercitine

Quercitine (in het verleden ook wel vitamine P genoemd) is een flavonoïde die voornamelijk voorkomt in appels, thee, rode wijn en uien. Deze anti-oxidant is in staat om reactieve zuurstofbestanddelen en andere vrije radicalen te vangen en zo het lichaam te beschermen. Oxidatie en vrije radicalen kunnen namelijk beschadiging veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot ziektes zoals kanker en hart- en vaatziektes.

Mensen consumeren dagelijks ongeveer 16 milligram quercitine.

Quercitineparadox

Aan de Universiteit van Maastricht is onlangs (21/12/06) het proefschrift ‘Health effects of quercitine: from mechanism to nutraceutical’ verschenen. In onderzoek met epitheelcellen uit longen van ratten is de querictineparadox vastgesteld. Dit wil zeggen dat als quercetine bescherming biedt tegen oxidatieve stress en functioneert als anti-oxidant, quercitine omgezet wordt in een oxidatieproduct met mogelijke schadelijke effecten. De dosis quercitine die hiervoor vermoedelijk nodig is, krijg je niet binnen via consumptie van appels en andere levensmiddelen. Hoge doseringen quercitine, die gedurende lange periode toegediend worden (bv. via supplementen die tot 100 mg quercitine per capsule bevatten) aan personen die lijden aan ernstige oxidatieve stress zijn echter schadelijk voor het lichaam.

Toegenomen vetverbranding

Onderzoek aan het de Universiteit van Wageningen toont aan de cellen in de longen van ratten meer vetten verbranden als de dieren een grote hoeveelheid quercitine innemen.

Voor het onderzoek kregen de ratten dagelijks een halve gram quercitine per kilo lichaamsgewicht binnen. Na veertig weken bleek dat een tiental genen betrokken bij de verbranding van vet harder werkten dan voorheen. Genen die betrokken zijn bij de verbranding van koolhydraten waren daarentegen minder actief geworden.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat quercitine volgens een zelfde mechanisme werkt als EGCG (uit groene thee) en resveratrol die beide de afbraak van vetten stimuleren.

De proefdieren werden niet slanker door de inname van quercitine. Hun lichaamsgewicht was niet lager dan normaal, wel was de concentratie vetzuren in het bloed van de ratten lager en kregen ze een gele vacht.

Bron

Onderzoek ivm toegenomen vetverbranding wordt binnenkort gepubliceerd in Cellular and Molecular Life Sciences, Voeding Nu, 9 (1), januari 07.