Foliumzuur, ook voor ouderen

Foliumzuur wordt ingenomen door zwangere vrouwen om de kans op een baby met ‘open rug’ te verkleinen. De dagelijkse inname van foliumzuur zou ook voor ouderen een positieve invloed hebben, namelijk de vertraging van gehoorverlies voor lage tonen.

Aan een onderzoek uitgevoerd op de Universiteit van Wageningen namen 728 deelnemers deel in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Gedurende een periode van drie jaar nam de helft van de deelnemers dagelijks 0,8 milligram foliumzuur extra terwijl de andere deelnemers een placebo toegediend kregen.

Bij de ouderen die extra foliumzuur innamen, werd een kleiner gehoorverlies van 0,7 dB voor de lage tonen gemeten. De menselijke spraakfrequentie bestaat uit deze lage tonen. Het onderzoek toont dus aan dat het gehoorverlies in de spraakfrequenties wordt vertraagd, voor zover dit wordt veroorzaakt door ouderdom. De mogelijke verklaring hiervoor is dat foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt.

Met dit onderzoek wordt voor het eerst aangetoond dat het innemen van extra vitamine, foliumzuur in dit geval, van invloed is op de gezondheid van ouderen.

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur is voornamelijk gekend doordat bij een tekort tijdens de zwangerschap de kans op een kind met een sluitingsdefect van de neurale buis (open rug) vergroot.

Van nature komt foliumzuur voor in brood, groenten (spinazie), vlees, melk, eieren en gist. Foliumzuur wordt daarnaast synthetisch geproduceerd als PMG (pteroylmonoglutaminezuur).

Voor foliumzuur zijn geen grote schadelijke effecten te verwachten bij hoge doseringen. Voor PMG is de bovengrens vastgesteld op 1 mg per dag voor volwassenen.

Structuurformule foliumzuur


Bron

Wageningen UR