Invloed van vitamine D op pancreaskanker

Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat in regio’s waar mensen meer blootgesteld worden aan zonlicht minder sterfte optreedt als gevolg van pancreas-, borst- en colonkanker. Daarom werd aan de Universiteit van Wilconsin, met behulp van data van de Harvard Universiteit, onderzocht of er een verband is tussen vitamine D (productie van vitamine D in huid onder invloed van zonlicht) en pancreaskanker.

De data die gebruikt werden zijn afkomstig van de Health Professionals Follow-up Study (46771 mannen, leeftijd 40 – 75 jaar) en de Nurses Health Study (75427 vrouwen, leeftijd 38 - 65 jaar). 365 gevallen van pancreaskanker werden bestudeerd. De studie toont aan dat supplementatie van vitamine het risico op pancreaskanker verlaagd. Meer specifiek bleek dat bij consumptie van de (Amerikaanse) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D (400 IU/dag of 10 µg/dag) een reductie op pancreaskanker was van 43 %. Ter vergelijking werd aangetoond dat zij die minder dan 150 IU/dag (of 3,75 µg/dag) consumeerden een reductie van 22 % hadden.

Mogelijk mechanisme

Andere studie hebben aangetoond dat de positieve effecten van vitamine D op de verminderde kans op pancreaskanker verklaard kunnen worden doordat zowel normaal pancreasweefsel als het reeds verkankerde weefsel hoge gehaltes aan een bepaald enzym bevatten. Dit enzym vormt 25-hydroxyvitamine D om in zijn actieve vorm 1,25-dihydroxyvitamine D. Deze actieve vorm remt de groei en ontwikkeling van kankercellen.

Bron

Cancer Epidemiology Biomarkers and prevention, 2006, 15, 1688-1695.