Vernieuwende productlanceringen met probiotica

Recent werden 2 nieuwe zuivelproducten met probiotica gelanceerd: een drankje voor kinderen en kaas.

Probiotica (definitie)

Levende micro-organismen die, wanneer ze worden ingenomen in voldoende hoeveelheden, een gezondheidsbevorderend effect hebben op de consument.


Friesland Foods introduceerde Fristi Xtra, de eerste probiotische zuiveldrank op de markt. Het drankje bevat de melkzuurbacteriën Lactobacillus acidophilus La5 en Bifidobacterium lactis Bb12. Verder bevat het 7 % suiker en er zijn geen kleurstoffen noch bewaarmiddelen aan toegevoegd. Het drankje wordt in de versafdeling aangeboden in 100ml flesjes, en is verkrijgbaar in 2 smaken: rood fruit of oranje fruit.

Voor probiotica bestaan er geen aanbevelingen op het niveau van de Hoge Gezondheidsraad. Op wetenschappelijk niveau zijn er echter wel een aantal aanbevelingen te vinden.

Uit de literatuur blijkt dat de minimale dagelijkse consumptie 107 tot 109 levende cellen zou moeten bedragen om gezondheidseffecten te kunnen garanderen. Dit kan gerealiseerd worden door de consumptie van 100g (102) van een product dat 106levende cellen per gram bevat.


In de UK bracht Butlers als eerste een probiotische kaas uit. De kaas is verrijkt met Lactobacillus acidophilus L10 and Lactobacillus casei L26. Er werd gestreefd naar 5 miljoen bacteriën per gram kaas. Onderzoek toonde aan dat deze bacteriën erg geschikt waren voor het kaas-medium: de stammen bleken de hele commerciële levensduur van de kaas te overleven. Een essentiële voorwaarde (definitie: ‘levende micro-organismen’) om als probiotisch bestempeld te kunnen worden.

Deze kaas ontstond in samenwerking met DSM. DSM biedt kaasstarterculturen met probiotica (commercieel bekend als LAFTI).

Meer informatie

  • ‘Eerste probiotische zuiveldrank voor kinderen’
  • Butlers Probiotic Cheese