Lycopeen in watermeloen en tomaat

Er is reeds veel geweten over de gezondheidseffecten van lycopeen in tomaten, waaronder bescherming tegen prostaatkanker het vaakst genoemd wordt. Maar ook watermeloen blijkt grote hoeveelheden van deze carotenoïde te bevatten

Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden Deze antioxidant geeft de rode kleur aan tomaten, watermeloen en roze pompelmoes.


Lycopeen in tomaten

Producten en bereidingen op basis van tomaten zoals tomatensoep, tomatensaus en ketchup vormen belangrijke bronnen (tot 80 %) van lycopeen in de Westerse voeding. Hoewel koken meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt de biobeschikbaarheid van lycopeen uit een licht gestoofde tomaat groter dan uit een rauwe tomaat. Onder invloed van verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm (isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie). De toevoeging van een beetje vet aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absorptie. Lycopeen is immers een vetoplosbaar antioxidant.

Lycopeen in watermeloen

Uit een recent verschenen artikel in de Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt dat watermeloen bewaard bij 21°C een hoger gehalte lycopeen bevat dan verse watermeloen of watermeloen bewaard bij 13°C. Uit deze studie blijkt dat de biosynthese van lycopeen beïnvloed wordt door zowel temperatuur als bewaring.

Gezondheidseffecten die aan lycopeen gerelateerd worden:

  • Bescherming tegen van hart- en vaatziekten
  • Bescherming tegen bepaalde kankers (vooral prostaatkanker)
  • Bescherming van huid tegen schade van UV licht
  • Verbeterde beweeglijkheid van sperma
  • Preventie van osteoporose

Lycopeen gehaltes

Product

Lycopeen (mg/100g)

Portie grootte

Lycopeen (mg per portie)

Tomatensap (zonder toegevoegd zout)

9,3

240 ml (1 kop)

22,2

Tomatenketchup

17

15 ml (1 lepel)

2,9

Spaghettisaus

16

125 g (1/2 kop)

20

Tomatenpasta

29,3

30 g (2 lepels)

8,8

Tomatensoep

10,9

245 g (1 kop)

13,1

Tomatensaus

15,9

60 g (1/4 kop)

9,6

Rauwe tomaat

3

148 g (1 tomaat)

4,5

Watermeloen

4,9

280 g (1/16 watermeloen)

13,6

Roze pompelmoes

1,5

154 g (1/2 pompelmoes)

2,3


Bronnen

  • Nice
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry (2006), 54, 5868-5874
  • www.lycopene.org