Baby's minder eczeem dankzij prebiotica

Babyvoeding met prebiotische vezels zou volgens de Italiaan Guido Moro (Centre for infant nutrition in Milaan) de kans op eczeem met bijna 60 % verlagen.

In het onderzoek werd hyperallergene babyvoeding van Numico (aangereikt met prebiotica) vergeleken met een gewone hyperallergene voeding. De voeding werd getest bij baby’s tot zes maanden waarvan één van de ouders allergische reacties vertoonde. Deze baby’s hadden dus een verhoogd risico. Van de 102 baby’s die voeding met prebiotische vezels innamen, kregen er 10 (9,8 %) eczeem, van de controlegroep van 104 zuigelingen waren dat er 24 (23,1 %).

Wat is een prebioticum?

Een prebioticum is een niet-verteerbaar voedselingrediënt dat de gezondheid van de consument gunstig beïnvloedt door het selectief stimuleren van de groei en/of activiteit van één of een beperkt aantal colonbacteriën. Met dit beperkt aantal colonbacteriën wordt verwezen naar de ‘heilzame’ micro-organismen die van nature aanwezig zijn in het darmkanaal. Het gaat vooral om bifidobacteriën en lactobacillen.

Gezondheidseffecten prebiotica

De inname van prebiotica leidt per definitie tot gunstige effecten voor diegenen die deze substanties consumeren. Algemeen werd voor de huidige prebiotica aangetoond dat deze positieve effecten hebben op:

  • De darmtransit, stoelgangfrequentie en –bulk (vezelwerking)
  • Het microbieel evenwicht in de darm (prebiotisch effect).

Daarnaast werd voor enkele prebiotica aangetoond dat deze positieve effecten hebben op:

  • De beschikbaarheid van mineralen (calcium en magnesium) en mineralisatie van het beendergestel (skelet).
  • De onderdrukking van pathogene bacteriën in de darm (kolonisatie resistentie).
  • De cholesterol- en lipidenspiegels in het plasma.
  • De symptomen van ontstekingsgerelateerde darmziekten.
  • Het risico op de ontwikkeling van colorectale kankers.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle prebiotica met al deze gezondheidseffecten in verband kunnen gebracht worden. De effecten zijn prebioticum-afhankelijk.

Bron

Archives of Disease and Childhood (27 juli 2006)