Bijsmaken bepalen acceptatie van zoetstoffen

Eén van de belangrijkste factoren die meespelen in de appreciatie van zoetstoffen is het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde bijsmaken.

Jeannine Delwiche, een amerikaanse onderzoeker aan de Ohio State University heeft in het totaal 13 zoetstoffen onderzocht waarbij 30 proefpersonen hun oordeel moesten vellen over de zoetkracht, maar ook over bijsmaken zoals zuur, zout, bitter en metaal.

Uit de resultaten blijkt dat suiker nog steeds de meest geapprecieerde zoetstof is. Op de tweede plaats volgt het van suiker gemaakte sucralose gevolgd door xylitol. Eveneens scoorden aspartaam en fructose hoog. In de middenmoot komen thaumatine, cyclamaat, acesulfame-K en glucose voor. De lijst wordt afgesloten met stevia, saccharine, D-tryptofaan en glycine.

Zoetstoffen met een hoge appreciatie hebben geen of nauwelijks zure, bittere of metaal bijsmaken. Blijkbaar zijn deze bijsmaken er verantwoordelijk voor dat bepaalde zoetstoffen in mindere mate geapprecieerd worden. Verder onderzoek op een groter aantal proefpersonen

Bron

Medical news today