UV-blokker in PET verpakking beschermt aroma’s en kleur

Gebottelde dranken worden tijdens het productieproces en tijdens de bewaring frequent blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht. De grootste producent van PET verpakkingsresins brengt een doorzichtige verpakking op de markt die dranken kan beschermen tegen deze schadelijke UV-stralen.

Producenten van sport- en energy-drinks, vruchtensappen en aangerijkt water doen enorme investeringen om een ideaal evenwicht van ingrediënten te bekomen in de formuleringen. Er wordt hierbij veel minder aandacht besteed aan de bescherming van deze ingrediënten.

Studies tonen aan dat UV-licht vaak de oorzaak is van de degradatie van gevoelige componenten. Dit kan een impact hebben op de intensiteit maar ook op de aard van aroma’s en kleuren. Bepaalde citrus aroma’s zoals citral en limoneen zijn zeer gevoelig aan degradatie. Ook aspartaam en verschillende natuurlijke kleurstoffen zoals carotenoïden (rode, gele en oranje pigmenten in wortelen, tomaten en citrusvruchten), anthocyaninen (rode eBron Packaging Network.com 05/05/2006

n blauwe pigmenten in druiven, kersen en bessen) en chlorofyl (groene pigmenten) zijn niet stabiel onder UV licht. Bovendien kan ook de functionaliteit van bepaalde ingrediënten (bv. vitaminen) onder invloed van UV-licht verloren gaan.

Om de meest gevoelige ingrediënten tegen schadelijke UV-stralen te beschermen ontwierp Eastman Chemical Company de Vitiva PET UV-blokker . Deze verpakking is uniek door het combineren van enerzijds bescherming tegen UV licht en anderzijds optische helderheid. De UV absorptie vindt plaats op bepaalde moleculen die covalent gebonden zijn aan de polymeerketen. Bovendien is de UV inhibitor geen additief zodat producenten zich geen zorgen hoeven te maken voor lekken. Praktisch alle UV-stralen tot een golflengte van 370 nanometer worden afgeblokt.

Studies met sportdrinks en vruchtensappen hebben inderdaad kunnen aantonen dat bepaalde rode en blauwe kleurstoffen reeds degraderen na enkele uren in de zon of onder een UV lamp. Ook vitamine C en B6 vertonen een significante vermindering van hun activiteit na een korte blootstelling aan UV licht. Producten die echter verpakt waren in de beschermende PET verpakking bleven onbeschadigd, zelf na een langdurige blootstelling aan direct zonlicht.

Meer info vindt u op de website van Eastman Chemical Company