Sleutel tot vertragen van het verouderingsproces?

De levenstandaard van de mens neemt duidelijk toe. Hierbij komt dat men naast het langer leven vooral langer gezond wil zijn. De Wageningse promovendus Vincent de Boer haalt in zijn proefschrift de mogelijk anti-verouderingsrol van polyfenolen uit groene thee aan.

Polyfenolen in thee, fruit en kruiden activeren in reageerbuizen het eiwit SIRT1 dat de levensduur van cellen verlengt. Vooral de verbinding die via groene thee opgenomen wordt zou interessante perspectieven bieden.

Het eiwit SITR1 fungeert als sensor die de cel vertelt hoeveel voedingstoffen deze cel tot zijn beschikking heeft. Indien cellen minder energie krijgen dan nodig, wordt dit eiwit geactiveerd. Vervolgens verwijdert SIRT1 acetylgroepen van andere eiwitten waardoor gistcellen stoppen met het aflezen van genen.

In menselijke cellen remt SIRT1 eiwitten die cellen doden. Daardoor zijn de cellen beter bestand tegen stress en gaan ze langer mee. Hierdoor wordt dit eiwit beschouwd als een anti-verouderingseiwit.

Voorbeelden van polyfenolen uit groene thee die het eiwit SITR1 activeren zijn epigallocatetechinegallaat (EGCG) en epicatechinegallaat (ECG)

De resultaten van de studie van Vincent de Boer worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift ‘Mechanisms of Ageing and Development’.

Meer info vindt u ook via http://www.wb-online.nl/index.php?/krant/artikel.php?id=2780