Salmonella overleeft chemische behandeling dankzij Protozoa

Salmonella bacteriën

Salmonella heeft volgens een wetenschappelijke studie tot drie keer meer kans om een chemische calcium hypochloriet behandeling te overleven in aanwezigheid van een Protozoa.

Salmonella cellen die geëncapsuleerd zijn of met andere woorden die in een voedsel vacuole voorkomen, hebben een tot drie maal grotere overlevingskans wanneer ze blootgesteld worden aan een 10 minuten durende behandeling van calcium hypochloriet (2 ppm). Dergelijke behandeling wordt typisch aangewend bij het steriliseren van voeding en materiaal om voeding te processen. Dergelijke voedsel vacuoles hebben eveneens een tot twee maal grotere overlevingskans in een waterig milieu.

De encapsulatie ontstaat doordat een in water levende Protozoa (Tetrahymena) een Salmonella van het specie S. enterica in zich gaat opnemen. De Protozoa is echter niet in staat om de Salmonella cellen te verteren of te vernietigen, maar zal de cellen onder een geëncapsuleerde vorm uitspuwen.

Deze studie, uitgevoerd aan de “Tennessee Technological University-Cookeville en aan de “US Agricultural Research Service”, kan ook verklaren hoe het komt dat er nog steeds Salmonella voedselvergiftiging kan voorkomen ondanks alle vereiste veiligheidsmaatregelen die tijdens het processen van voeding getroffen worden.

Salmonella behoort namelijk tot één van de meest problematische voedsel vergiftigende bacteriën, tezamen met Campylobacter en Listeria. De voornaamste bronnen van Salmonella infecties bij de mens zijn eieren, kippenvlees en varkensvlees. De opgedane kennis uit deze studie kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, krachtigere en milieuvriendelijkere methoden om de aanwezigheid van Salmonella in vlees, kip en verse producten te verminderen.