Nieuw type karton laat sterilisatie toe na het verpakken

In april werd op Anuga FoodTech een nieuw type karton voorgesteld dat toelaat om voedingsproducten te steriliseren in een autoclaaf, waardoor de houdbaarheid verlengd kan worden.

De nieuwe kartonverpakking (SIG Combiblock) kan gebruikt worden als alternatief voor glas of blik voor het verpakken van groenten en fruit. De verpakking kan echter ook aangewend worden voor kant en klaar maaltijden. Producten verpakt in ‘combisafe’ kunnen tot twee jaar bewaard worden zonder kwaliteitsverliezen, zonder koeling en zonder het gebruik van bewaarmiddelen. Hiermee kan ingespeeld worden op de recente trend naar een verminderd gebruik van additieven en conserveermiddelen.

De combisafe kartonverpakking is gemaakt van karton, polypropyleen en aluminium. Het is net deze combinatie die vereist is voor een thermische behandeling in een autoclaaf. Elke laag beschermt het product gedurende de hittebehandeling. De binnenste polypropyleen laag functioneert als vloeistofbarrière terwijl de buitenste polypropyleen laag bescherming biedt tegen externe contaminatie en verzekert dat het composiet materiaal bestand is tegen hoge temperaturen en de vochtigheid tijdens het autoklaveren. Het karton en het aluminium beschermen de inhoud tegen licht, externe aroma’s en zuurstof.

De kartonnen verpakkingen kunnen aan hoge snelheid gevuld worden. Na het vouwen van het karton wordt de verpakking eerst gevuld met verpompbare producten, gevolgd door gietbaar product en ten slotte kunnen, indien gewenst, vloeistoffen toegevoegd worden.

De productielijn is modulair en kan een output van 12 000 verpakkingen per uur genereren. Veranderen van volume of van product kan in enkele minuten indien de basis doorsnede gelijk blijft. Labelling en design wijzigingen kunnen uitgevoerd worden zonder onderbreking van het productieproces.

Meer info

http://www.sig-group.com/go.cfm?nodeid=275&pageid=574&target=right